Bang Rajan

Poster voor de film "Bang Rajan"

Bang Rajan

71 min - Action, History, War
Your rating:

Country:   Thailand
Language:  French, Thai
Release Date:  2000
Director:  Tanit Jitnukul
Runtime:  1 h 11 min


Tagline: The Legend of the Village Warriors

De tweede explosieve groei van de Thaise cinema eind jaren 90 heeft voor een herleving van de Thaise cinema gezorgd. Eén van degenen die daarvan heeft geprofiteerd is Tanit Jitnukul die de voor Thaise begrippen big budget productie Bang Rajan kon maken.

In 1767 ging Birma op oorlogspad richting Siam (Thailand). Nergens in het land kwamen ze echte tegenstand tegen, totdat ze bij het dorp Bang Rajan wat ten noorden van Ayutthaya (de oude hoofdstad van Thailand) ligt. Hier kwamen ze een verzet tegen wat de legers van Birma tot zeven maal heeft weten af te slaan.

Deze strijd is waar de film over gaat. De film opent met een bloederige veldslag die het leger van Bang Rajan wint. We maken meteen kennis met enkele van de hoofdrolspelers van de film. Taeng-Onn (Suntharee Maila-or) de aanvoerder van het leger van Bang Rajan, Nai In (Winai Kraibutr) één van de strijders en enkele anderen. Taeng-Onn raakt tijdens deze strijd gewond en is genoodzaakt om het leiderschap over te dragen op de geduchte junglestrijder Nai Jan (Jaran Ngamdee), die behalve om zijn felheid ook bekend staat om zijn snor. (Als je de film ziet begrijp je het 😉 )

De film laat je verder zien hoe de mensen onderling in het dorp Bang Rajan terecht zijn gekomen en waarom ze vechten. Tevens zie je ook hoe Bang Rajan probeerde de hulp in te roepen van het leger van Siam wat dit continu afsloeg waardoor men moest vertrouwen op hun eigen kunnen. Je ziet afzonderlijk hoe de mensen die in deze film uitgelicht zijn hun leven tijdens deze oorlog leven, en uiteindelijk aan het eind van deze film aan hun eind komen.

Bang Rajan is een oorlogsfilm in hart en nieren. Wat deze film erg goed maakt is dat het niet over één persoon in het bijzonder gaat maar een gevarieerde groep mensen uit deze oorlog pikt en hun verhaal volgt. Wat dan meteen tot een zwakker punt komt. De afzonderlijke verhalen komen wel samen maar naar mijn mening had dat veel beter gekund. Je hebt regelmatig dat de verhalen te erg los staan van het geheel. Tevens stopt deze film de gruwelijkheden van een oorlog ook niet onder stoelen of banken. De lichaamsdelen zie je af en toe rondvliegen. De openingsscène is hierdoor ook te vergelijken met Saving Private Ryan, alleen dan met zwaarden en bijlen. Een andere film waar Bang Rajan ook erg goed mee te vergelijken is, is Braveheart. Een verloren strijd vechten, overwinningen hiermee behalen maar uiteindelijk toch bruut afgeslacht worden. Beiden volgen diezelfde lijn, beide verhalen zijn ook waar gebeurd. Nu moet ik zeggen dat ik Braveheart ook erg goed kan waarderen, maar af en toe doet Bang Rajan me te erg aan Braveheart denken wat dan weer tot een nadeel kan leiden. Ander punt wat bij mij ook tot nadeel gerekend kan worden is het overgeromantiseerde van deze film. Er zitten twee liefdesverhalen in. Op zich zijn deze twee liefdesverhalen niet overheersend aanwezig of zorgen ze voor ergernis. Alleen kom op zeg, zodra de stelletjes sterven wordt het wel even te overgeromantiseerd.

Wat ik dan weer tot sterk punt kan rekenen is het goede acteerwerk en het accurate wat betreft de werkelijk geschiedenis van Bang Rajan. Natuurlijk zijn er enkele zaken voor de overdracht naar het witte doen aangepast, maar dat zijn geen al te grote zaken waardoor de film soepeler loopt. Maar de film volgt goed de lijn van de werkelijke strijd die er destijds gevochten is, en zelfs het overgrote gedeelte van de afzonderlijke verhalen komen overeen met de waarheid. De zaken die dan afwijken leiden hierdoor niet tot ergernis.

Mijn eindoordeel gezien de voordelen en de nadelen is dat ik deze film toch als aanrader neer wil zetten. Het verhaal en de tragedie van deze oorlog komt goed naar voren zonder iets te verhullen van de gruwelijkheden die er tijdens deze oorlog gepleegd zijn. Af en toe overgeromantiseerd maar ja dat neem ik voor lief. Als je kunt genieten van een oorlog ten tijde van zwaarden en bijlen dan is dit een film voor jou, verwacht alleen niet de beste special effects.