Babylon A.D.

Poster voor de film "Babylon A.D."

Babylon A.D.

PG-13 101 min - Action, Adventure, Science Fiction, Thriller
Your rating:

Country:   France United Kingdom
Language:  English, Russian
Release Date:  2008
Director:  Mathieu Kassovitz
Runtime:  1 h 41 min


Tagline: Kill or be Killed.

Babylon A.D. is een film gebaseerd op op het Sci Fi verhaal Babylon Babies van Maurice Georges Dantec. De verfilming van dit boek is een project van Mathieu Kassovitz geweest wat hij jaren naar het witte doek heeft willen brengen. Hij is 5 jaren hiermee bezig geweest voordat hij de financiering van StudioCanal en Twentieth Century Fox kreeg om de film naar het witte doek te brengen.

Babylon A.D. vertelt over de huurling Thoorop (Vin Diesel) die een contract aanneemt wat hem als opdracht geeft een meisje over de grens van de Verenigde Staten te brengen. Dit is voor Thoorop een uitgelezen kans om zijn leven te hernieuwen aangezien hij de Verenigde Staten niet meer in kon komen ivm zijn status als terrorist.

Het geheel speelt zich in de toekomst af. Het is een grauwe toekomst waar de wereld verder verscheurt lijkt te zijn door oorlogen. We beginnen de film in Nieuwe Servië wat een land lijkt te zijn waar het leven en alles daaromheen om oorlog draait. De straten worden bevolkt door wapenhandelaren en meer van dit soort. De wereld lijkt verder vervallen te zijn waarbij de moraal van de mensheid niet meer geeft om diens medemensen. Thoorop en het meisje Aurora (Mélanie Thierry) en diens opvoedster Rebecca (Michelle Yeoh) lijken hier een uitzondering op te zijn. De tocht die Thoorop moet doorstaan met de dames is er één die niet zonder slag of stoot gaat. Ze moeten de Russische staat door om naar het land van vrijheid te gaan. Wat ze daar te wachten staat is een ontknoping van het mysterie wat Aurora is.

Mathieu Kassovitz staat bij mij bekend om zijn film La Haine en om zijn rollen in onder andere Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Zijn naam in combinatie met een sci fi film waarbij doomsday lijkt te naderen is dan ook iets wat mij zeer zeker aanspreekt. In eerste instantie was het de bedoeling om Vincent Cassel in de hoofdrol van deze film te zetten. Hier gingen de studios echter niet mee akkoord. StudioCanal en Twentieth Century Fox hebben aardig wat geld in deze film gepompt en wouden deze film ondersteunen met een grote naam die geld in het laatje zou brengen. Hierdoor is Vin Diesel in de hoofdrol van deze film terecht gekomen. Vin Diesel is geen verkeerde acteur voor dit soort spierballenvertoon, echter had ik voor de diepgang in dit verhaal en karakter toch liever Vincent Cassel gezien.

Babylon A.D. is ondanks de regie van Mathieu Kassovitz en de thematiek die deze film bezit naar mijn inziens niet geslaagd. De wereld waar deze film zich in afspeelt is er één van zwaar moraal verval. Dit komt naar mijn mening te weinig naar voren, terwijl dit juist de film de extra dimensie mee moet geven. Wat de film je wel geeft zijn een aantal erg leuke actiescènes, echter zijn deze naar mijn mening te flitsend geschoten. De choreografie is er erg goed, maar het geheel gaat veel te snel wat het chaotisch maakt. Begrijp me niet verkeerd, de film weet wel te boeien en is zeker vermakelijk om te zien. Maar meer zit er niet in. De kracht van het verhaal komt niet naar voren, het spierballenvertoon is niet voldoende en meer heeft Babylon A.D. niet om op te bouwen. Babylon A.D. is niet de aanrader die ik hoopte dat hij zou zijn.