Baby Driver

Lange tijd een 100% fresh score op Rotten Tomatoes, bejubbeld op het SXSW festival, lovende recensies van internationale pers en toch gaat deze film floppen op de home release, maar dan niet om de juiste redenen. Baby Driver is een dijk van een film, een werk van liefde die uniek in zijn soort genoemd mag worden. De reden dat deze geweldige film geen succes gaat zijn is vanwege de controverse die momenteel om Kevin Spacey leeft. #MeToo heeft veel losgemaakt. De nasleep heeft echter vergaande gevolgen waardoor ook onschuldige bijstanders er de dupe van worden. In dit geval is dat Edgar Wright, Ansel Elgort, Jamie Foxx en de andere betrokkenen van Baby Driver en dat is jammer, want dat verdient dit pareltje zeer zeker niet!

Baby (Ansel Elgort) is tegen wil en dank de misdaad ingerold. Hij heeft op jonge leeftijd de verkeerde auto gestolen. De auto behoorde aan Doc (Kevin Spacey) die er op een vreemde manier de humor wel van in kon zien. Hij heeft Baby echter opgespoord en ingelijfd in zijn organisatie totdat hij zijn schuld heeft afbetaald. Dit kan hij doen door de vluchtauto te besturen. Na vele jaren zwoegen komt dan het moment dat hij eindelijk vrij is. Hij kan een eerlijke baan zoeken, voor zijn peetvader zorgen en zelfs geluk in de liefde lacht hem toe in de vorm van serveerster Debora (Lily James). Doc is echter niet klaar met hem. Een nieuwe klus wacht op Baby waar hij voor de eerste keer als volwaardig deel van het team gezien wordt.

Het personage van Baby heeft op jonge leeftijd een ongeluk gehad waar hij tinnitus aan over heeft gehouden. Dit is een oorsuizen die er in verschillende gradaties kan zijn. Barbara Streisand bijvoorbeeld heeft het op een dusdanig niveau dat zij alleen kan functioneren als ze continu muziek luistert om de piep te overstemmen. Dit heeft Baby ook. Je ziet hem dus vrijwel altijd met muziek op en dat is ook de kracht van deze film. De hoofdrollen mogen wel weggelegd zijn voor Ansel, Kevin, Jamie, Jon en vele anderen, maar de echte hoofdrol is voor de muziek. Edgar Wright heeft namelijk een videoclip van zo ongeveer twee uur neergezet. Ja, onderliggend hebben we een heist film waarvan we er 13 in een dozijn hebben, maar de wijze waarop… wauw! Tot in de details. Bij de shootouts gaan de kogels op de maat van de muziek. De deuren gaan op de maat van de muziek en dan de introscene..

Uiteraard beginnen we met een overval. We maken met kennis met Baby, een bijzonder mannetje achter het stuur die helemaal los gaat op de muziek wanneer de overval daadwerkelijk gepleegd wordt. En dan gebeurt het.. de eerste carchase. Nou, ik kan je vertellen dat The Fast en The Furious hier nog wat van kan leren hoor. Dit is een adrenaline rush alleen al om te bekijken. Als je denkt dat dat indrukwekkend was dan komt de koffie scene. Op de maat van de muziek, met zelfs lyrics verstopt in de scene op de achtergrond krijgen we in één indrukwekkende shot te zien hoe Baby koffie haalt. Het heeft 28 takes geduurd, maar wauw, impressive.

Baby Driver is een werk van liefde. Liefde van Edgar Wright voor de muziek en het genre. De liefde die Ansel en Edgar beide hebben voor de playlist die in samenwerking is ontstaan. Er zijn geen concessies gedaan in deze film en dat zie je eraan af. Edgar Wright is voor mij al een regisseur om te volgen dankzij de Cornetto trilogie maar met Baby Driver bewijst hij een regisseur te zijn die je echt in de gaten moet houden. De laatste keer dat dit gebeurde was met Tarantino en deze wordt nog steeds op handen gedragen. Juist om de kracht van deze film vind ik de controverse rondom Kevin Spacey extra zuur. Men gaat deze film om hem mijden en dat verdient Baby Driver gewoon niet. Je veroordeelt mensen om wat ze gedaan hebben, maar pas op dat je hiermee anderen niet tekort doet. Kijk voorbij de naam van Kevin Spacey en ga deze film kijken, je zal niet teleurgesteld worden!