AVP: Alien vs. Predator

Poster voor de film "AVP: Alien vs. Predator"

AVP: Alien vs. Predator

PG-13 101 min - Adventure, Science Fiction, Action
Your rating:

Language:  Italian, English
Release Date:  2004
Director:  Paul W.S. Anderson
Runtime:  1 h 41 min


Tagline: Whoever wins... We lose

In 2004 kwam de eerste Alien VS Predator film uit. Helaas is een concept wat al jaren en games, comics en boeken bestaat in deze film erg slecht uitgewerkt. 20th Century Fox, de studio die de rechten op deze franchise heeft besloot dat het toch wel beter moest kunnen en is met een vervolg op de eerste AVP begonnen. Voor het vervolg hebben ze logischerwijs Paul W.S. Anderson (de regisseur van de eerste AVP) laten schieten. Ze hebben de Strause Brothers (Greg en Colin Strause) aangetrokken voor dit project. Deze heren zijn benaderd voor de regie van deze film enkel en alleen om budgettaire redenen. De heren bezitten namelijk een Visual Effect studio die op deze wijze erg goedkoop de vele nodige SFX voor de 2de AVP film kon maken. Dat de heren verder geen relevantie regisseer ervaring hebben doet er uiteraard niet toe.

Voor degenen die de eerste AVP niet gezien hebben is het aan te raden om deze eerst te zien aangezien er in deze recensie een megaspoiler staat voor wat betreft deze film!! Met Andere Woorden: SPOILERALERT!!

Alien VS Predator: Requiem begint waar het eerste deel geëindigd is. Bij de Predator die gedood is in de strijd met de Aliens op onze thuisplaneet. We zien dat er een Alien uit zijn borstkas breekt dat een hybride is tussen beide rassen. Deze nieuwe Alien AKA Predalien groeit snel en moordt het hele schip uit. Het schip raakt stuurloos en stort neer op de aarde. Dit komt ten gehore van een Predator die zich niet bedenkt en in zijn eentje richting de aarde gaat om deze Alien uit te roeien en alle sporen van het bezoek van de Aliens en Predators op de aarde te vernietigen.

Natuurlijk zou AVPR geen goede Hollywood film zijn als in deze film geen menselijke hoofdrollen zitten. Uiteraard zitten deze er ook in in de vorm van Dallas Howard (Steven Pasquale), Ricky Howard (Johnny Lewis), Kelly O’Brien (Reiko Aylesworth) en een aantal andere bewoners van het stadje Gunnison. Deze stad krijgt te maken met een ware Aliens invasie, een Predator en op de koop toe ook nog eens het Amerikaanse leger.

Alien VS Predator is een franchise waar twee cultfiguren uit de cinema het tegen elkaar opnemen. Deze franchise is begonnen in comics van Darkhorse. In deze series hebben we natuurlijk ook mensen die hoofdrollen vertegenwoordigen maar de uiteindelijke hoofdrol is voor de Aliens en de Predators weggelegd. Op de momenten dat men mensen de hoofdrol wou geven breide men de franchise wel uit met succesvolle spin-offs zoals Batman VS Predator of Tarzan VS Predator en dergelijke. Helaas is deze mogelijkheid niet weggelegd voor Hollywood studio’s. In de films die hiervandaan komen hebben mensen de hoofdrol en zijn de Predators en Aliens enkel als plotvulling aanwezig om een menselijk verhaal te maken. De eerste AVP bezweek helaas al onder deze reden, bij de tweede AVP is dit een keer zo erg.

De mensen hebben inderdaad de hoofdrol en de Aliens en Predator is er als plotvulling. Het plot wat de Strause Brothers je voorschotelen is er één waardoor twijfel gewekt wordt bij de kijker aan de betrouwbaarheid van de Amerikaanse regering. Het is een plot waarbij we te maken krijgen met immens verlies in het vlak van de liefde en een plot waarbij familiebanden als sterke winnaar uit de bus komen. Natuurlijk overdrijf ik het een beetje, maar het draait in deze film echt niet om de Aliens en/of Predators. De eerste AVP probeerde het plot tenminste hieromheen te draaien, dit is bij AVPR geheel niet het geval. Tel daarbij ook nog eens op dat de menselijke hoofdrollen die gecreëerd zijn wandelende Hollywood clichés zijn en een hele slechte cinematografie en belichting en je weet dat je een flopper te pakken hebt. Ik noemde net belichting maar deze wil ik wel even toelichten. Dit is uiteraard een film die duister moet zijn om het “shock” effect ten volle te kunnen benutten. De Strause Brothers hebben deze film echter zo duister gemaakt dat je met enige regelmaat niet eens fatsoenlijk kan zien wat er nu op het scherm afspeelt.

Ikzelf vindt het concept Alien VS Predator erg tof en vindt de beide figuren en de franchise geweldig. Zelfs de spin-offs in de vorm van Batman VS Predator en Tarzan VS Predator kan ik erg van genieten. Van deze film kan ik dat echter niet. De film is een aanfluiting voor de beide figuren die een verdiende cultstatus hebben bereikt. 20th Century Fox heeft aangegeven een derde AVP te maken. Ik hoop van harte dat ze leren van hun fouten en een nu wel eens een keer de film maken die de liefhebbers willen zien. Laat de Strause Brothers schieten en pak een waardige regisseur. Ik leg me er in ieder geval bij neer dat Aliens noch Predators de hoofdrol zullen hebben, maar maak alsjeblieft iets wat hier wel om draait.

Vindt je Aliens en Predators geweldig; kijk dan de losse films. Wil je deze twee tegen elkaar zien vechten dan is AVP nog te pruimen, laat echter deze film schieten. Wil je echter ten volle van deze twee vechtend genieten ga  dan voor de comics!