Avengers: Endgame

Poster voor de film "Avengers: Endgame"

Avengers: Endgame

PG-13 181 min - Adventure, Science Fiction, Action
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2019
Director:  Joe Russo, Anthony Russo
Runtime:  3 h 01 min
Writers:  Christopher Markus, Stephen McFeely

Stars:  Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Brie Larson, Karen Gillan, Bradley Cooper, Josh Brolin, Gwyneth Paltrow, Danai Gurira, Tessa Thompson, Benedict Wong, Jon Favreau, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Pom Klementieff, Vin Diesel, Elizabeth Olsen, Evangeline Lilly, Chadwick Boseman, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Tom Hiddleston, Taika Waititi, Hayley Atwell, Rene Russo, Tilda Swinton, Frank Grillo, John Slattery, Robert Redford, Michael Douglas, Samuel L. Jackson, Michelle Pfeiffer, Cobie Smulders, Letitia Wright, Hiroyuki Sanada, Natalie Portman, Linda Cardellini, Maximiliano Hernández, Sean Gunn, Terry Notary, Kerry Condon, Winston Duke, James D'Arcy, Marisa Tomei, William Hurt, Jacob Batalon, Angela Bassett, Callan Mulvey, Tom Vaughan-Lawlor, Emma Fuhrmann, Carrie Coon, Ross Marquand, Ava Russo, Alexandra Rachael Rabe, Stan Lee, Yvette Nicole Brown, Ken Jeong, Ty Simpkins, Renah Gallagher, Benjamin Weaver, Michael A. Cook, Penelope Kathryn Golden, Monica Mathis, Samantha Mishinski, Alexa Whitaker, Maurice P. Kerry, Kiersten Dolbec, Miles Webb, Jennifer 'Ms Fer' Russell, Eric Patrick Cameron, Brandon Rush, Floyd Anthony Johns Jr., Maria Z. Wilson, Michael Pierino Miller, Cameron Brumbelow, Keith Nussbaum, Brent McGee, Benjamin Weaver, Eric Wallace, Jason m Edwards, Keith Dinkl, Faith Logan, Hye Jin Jang, Greg Tiffan, Rufus Vinall, Sammy Andred, Daniela Gaskie, Camille Kinloch, Daniel Callister, Jay D. Kacho, Colin Goodwin, Tiffany Blair, Ami Fujimoto, Jaylen Davis, Jamaal Burcher, Chuck Lawson, Maxwell Highsmith, Joe Russo

Tagline: Part of the journey is the end.

Hij heeft het echt gedaan, de balans is hersteld, de helft van het universum is dood! Thanos heeft gewonnen! De in 2018 verschenen Avengers: Infinity War heeft een einde, een einde waar de meeste fans niet blij mee zijn, want Thanos wint. Hij weet de Infinity Stones bij elkaar te krijgen, de Avengers te verslaan en het halve universum uit te roeien.

Dit is natuurlijk niet het echte einde, want Dr Strange (Benedict Cumberbactch) geeft het op Titan al aan, de Endgame is begonnen! Na 21 films en meer dan 10 jaar aan films brengt 2019 ons de 4de Avengers, de 22ste film en het einde van The Infinity Saga.

Wij houden ons ook aan het verzoek van de Russo Brothers en gaan mee met #DontSpoilTheEndgame. Qua het plot vertellen wij niets meer dan er uit de trailers te halen is.

De wereld moet verder na de Snap. Men snapt het niet en iedereen probeert er op zijn of haar manier mee om te gaan. De Avengers zoals wij deze kennen zijn niet meer. De helft is verdwenen en de andere helft weten we niet. Wat we wel weten is dat Iron Man (Robert Downey Jr.) in de ruimte zweeft met Nebula (Karin Gillan). Hawkeye (Jeremy Renner) leeft nog en heeft de mantel van Ronin opgenomen. Wie ook nog leeft en ineens opduikt is Scott Lang (Paul Rudd) Hij zat opgesloten in de Quantum Realm, maar weet te ontsnappen. Zijn komst en kennis van de Quantum Realm kan een gamechanger zijn. Zijn de overgebleven Avengers klaar om de strijd opnieuw met Thanos (Josh Brolin) aan te gaan?

Hoe ga je in godsnaam opnieuw de strijd aan met de ogenschijnlijke onverslaanbare Thanos? Hoe maak je überhaupt een film die waardig een einde weet te breien aan een universum wat al meer dan 10 jaar in opbouw is geweest? Is het een einde wat een nieuwe Phase in weet te luiden? Hoe gaan we verder met de Avengers? Er zijn films in de planning en de eerstvolgende komt al vrij vlot in de vorm van Spider-Man: Far From Home, maar verder is het vooralsnog gissen. Ook na het zien van Endgame blijf je met vele vragen zitten. Er worden antwoorden gegeven, maar minder dan je wellicht zou hopen en daarbij komen er ook meer vragen bij. Kijk deze film voor de antwoorden en de vragen.

De Russo brothers nemen rustig de tijd om alles te stroomlijnen en een eind te maken voor The Infinity Saga. Vanaf het verschijnen van Infinity War zijn er vele theorieën geweest hoe het af zou lopen. Adam Warlock werd genoemd, Nebula zou de handschoen krijgen, Scarlet Witch (Elizabeth Olson) zou een rol spelen, Captain Marvel (Brie Larson) zou afrekenen met Thanos enzovoorts. Er valt genoeg over te lezen en te speculeren. De ‘oplossing’ die in Endgame gepresenteerd word is een logische, maar voor mij voelt het als een ‘easy fix’. Het is echter wel een oplossing die past. Je moet namelijk wel goed in de historie van het MCU duiken om hier een goed einde voor te maken en dat weten de broers te doen. Infinty War was een epische film, maar Endgame overtreft dit op alle vlakken. Met recht is dit één van de meest spectaculaire superhelden films tot nu toe. Dat mag natuurlijk ook wel, want hier is erg lang naartoe gebouwd.

Dat brengt mij bij de vraag over wat de toekomst zal brengen. Marvel en superhelden in het algemeen zijn al lang niet meer alleen voor geeks en nerds. Zelfs de comic fans en puristen zijn inmiddels al zo ver dat de vergelijkingen met de comics al niet meer het belangrijkste zijn bij het bekijken van een nieuwe film en serie. Het gaat ons tegenwoordig meer om of er een goede vertaling is die het bronmateriaal eer aan doet. Dat is hier zeker het geval. Niet al mijn verwachtingen zijn waargemaakt, maar ik ben tevreden met dit einde. Persoonlijk is het voor mij nog steeds een te makkelijke keuze die hier gemaakt is, maar dat zal je na het zien van deze film wellicht begrijpen. Waar ik mij dan wel aan stoor is dat er door deze keuze veel plotholes ontstaan zijn. ‘Fouten’ die niet te verklaren zijn. Wellicht dat deze ‘fouten’ in de toekomst aan de orde komen, maar omdat ze in deze film zitten stoort mij dat enorm. Fouten die je niet meer zou verwachten van filmmakers die hun sporen verdient hebben bij Marvel en pop culture in het algemeen. Endgame is niet de beste Avengers of MCU film, maar ook zeker niet de slechtste.

Ga deze film kijken en #DontSpoilTheEndgame!