Attack on Titan Part 1

Poster voor de film "Attack on Titan"

Attack on Titan Part 1

NR 90 min - Fantasy, Drama, Action, Science Fiction
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2015
Director:  Shinji Higuchi
Runtime:  1 h 30 min


In een dystopische toekomst leeft de mensheid in angst voor de Titans, reusachtige wezens die zich lijken te voeden met mensen. Beschermd door enorme muren leven de mensen beschermd als vee. Veel opties hebben de mensen niet.

Eren (Haruma Miura) heeft het niet gemakkelijk. Hij weet maar niet om werk te houden en wordt constant ontslagen, in tegenstelling tot zijn vriendin Mikasa(Kiko Mizuhara) en zijn beste vriend Armin (Kanata Hongô). Alles verandert echter wanneer de muur, die tot nu toe ondoordringbaar werd geacht, opengebroken wordt door een reusachtige Titan. Terwijl de bevolking in paniek raakt proberen Eren, Mikasa en Armin te vluchten voor de monsterlijke Titans. Wanneer Eren probeert om een baby te redden, die op de grond gevallen is, wordt hij met de mensenmassa meegesleurd en gescheiden van Mikasa. Opgesloten in een kerk, moet Eren aanzien hoe een Titan op Mikasa en de baby afkomt. Wanneer de aanval van de Titansvoorbij is, is Mikasa verdwenen en vindt Eren alleen maar bloed op de plaats waar hij Mikasa voor het laatst gezien heeft. Vanaf dat moment zweert Eren om alleTitans te vernietigen.

Gebaseerd op de gelijknamige manga en anime Attack on Titan of Shingeki no Kyojin vanHajime Isayame, houdt deze film haast enkel het concept van het originele verhaal aan. Het is jammer dat er verder erg veel van het originele verhaal wordt afgeweken om er een meer romantisch tintje aan te geven. Zelfs de gehele reden van Eren om te vechten wordt te niet gedaan, gelijk al in de eerste film. Waar Eren’s bloedlust in het originele verhaal komt van de dood van zijn moeder, wordt zijn bloedlust in de film bepaald door dat Eren er vanuit gaat dat Mikasa vermoordt wordt door de Titans. Zijn bloedlust zou dus redelijk moeten verdwijnen wanneer hij weer met Mikasa wordt “verenigd”.

Zoals vele live-actions vind ik Attack on Titan geen eer doen aan het originele verhaal. Natuurlijk is het niet mogelijk om de effects uit een anime te reproduceren in een live-action, maar dat haalt zeker niet weg dat de film tegenvalt. Liefhebbers van de anime of van de manga zullen deze film waarschijnlijk tegen vinden vallen. Zeker niet het beste werk van Shinji Higuchi.