Area 51

Poster voor de film "Area 51"

Found Footage Movies. Sinds het succes van The Blair Witch Project zijn er veel filmmakers geweest die dit toen nog unieke concept wilden evenaren. Sommige films zoals Cloverfield hebben het concept zeer goed toegepast en hebben daar zeker succes mee geboekt. Area 51 is niet zo’n succes verhaal.

Als de film begint zien we mensen die we niet kennen en nooit meer zullen zien die vertellen over mensen die blijkbaar verdwenen zijn nadat ze lijp waren geworden over UFO’s. Het voelt een beetje alsof ze geïnterviewd worden voor een documentaire.

Niet belangrijk, komen ze nooit meer op terug.

Hierna gaan we naar een feestje met Reid, Ben en Darrin (Reid Warner, Ben Rovner en Darrin Bragg). Het is een typisch Amerikaans feestje, behalve dan dat Reid halverwege ineens verdwijnt en later kilometers verderop ineens midden op de weg weer opduikt. Blijkbaar was hij door aliens ontvoert, want dit is de hele motivatie waarom ze besluiten in te breken in Area 51. Na een saaie voorbereiding achtervolgen ze een wetenschapper naar zijn huis en wachten tot hij weer weg gaat. Ze breken in om een key-card te stelen. terwijl ze in het donker rondsluipen wordt Darrin gegrepen door de hond van de wetenschapper.

Niet belangrijk, komen ze nooit meer op terug.

Na het stelen van de key-card maken ze een roadtrip naar Las Vegas en ontmoeten we Jelena (Jelena Nik). Ze is de dochter van een wetenschapper die in Area 51 heeft gewerkt en de jongens cruciale informatie geven over de basis. Ze reizen verder richting Area 51 en ontmoeten allerhande lokale bewoners die allemaal eens ontvoert zijn geweest. Tijdens de voorbereidingen in een motel zien ze iemand rond hun auto sluipen…

Niet belangrijk, komen ze nooit meer op terug. zie je de rode draad hier?

Het kost ze nog geen 10 minuten om midden in de nacht in te breken in het topgeheime Area 51. Alle high-tech beveiliging wandelen ze zo door heen. In de gebouwen hangt geen enkele camera en iedereen die ze daar tegen komen lijken doof en blind te zijn, want dit trio van amateur inbrekers zijn zo subtiel als een kudde dolle stieren in een porseleinwinkel. Ik kan op mijn duffe kantoorbaantje niet eens mijn kont krabben zonder dat iemand het ziet, maar in Area 51 kun je naakt de tango dansen zonder gezien te worden.

Vanaf het moment dat ze het lab binnen wandelen gaat het van kwaad naar erger. Ze vinden wit bloed dat een bewustzijn heeft, beweegt en duidelijk agressief is. Wat doe je dan? Je steelt een testbuisje vol van dat spul. Is dat belangrijk voor het verhaal? Je raad het al, ze komen er nooit meer op terug.

Ik heb al aardig wat films gezien uit dit genre. Wat voor veel van die films het zwakste punt blijk te zijn is het camera werk. Cloverfield is best een goede film, maar ik wordt elke keer weer misselijk als ik het kijk door de extreme bewegingen van de camera. Dat is niet het probleem in Area 51. Hier is de regie en het script het probleem. Niets wat enigszins belangrijk lijkt te zijn wordt uitgelegd of gaat ergens heen en de ontknoping is lafjes en alles behalve eng.

Is dat belangrijk? Nee, want ik kom niet meer op deze film terug.