Archenemy

Poster voor de film ""

Archenemy

90 min - Action, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2020
Director:  Adam Egypt Mortimer
Runtime:  1 h 30 min
Writers:  Adam Egypt Mortimer, Lucas Passmore


De laatste jaren hebben de Superhero films een behoorlijke opmars gemaakt. Wat in 1978 al begonnen is met de Superman films heeft zich in de loop der jaren zich ontwikkeld met films als The Dark Knight Rises, Man of Steel en de behoorlijk succesvolle Marvel Cinematic Universe. Zo af en toe komen er echter de wat meer onbekende superhelden films uit die niet zo zeer bekend waren bij het grote publiek. Je kunt hierbij denken aan The Watchmen en films als Kickass die niet echt binnen de gevestigde superheroes hoorden.

Met Archenemy heeft ook Adam Egypt Mortimer een poging gedaan om zijn superhero neer te zetten.

Max Fist (Joe Manganiello) heeft zich in zijn realiteit opgeofferd om zijn wereld te redden van de ondergang. Dit heeft er echter in geresulteerd dat Max uit zijn realiteit werd geslingerd en zich heeft moeten vastklampen aan een andere realiteit.

De jonge Hamster (Skylan Brooks) probeert zich te vestigen als een schrijver die de verhalen van de mensen op straat probeert te vertellen. Hij heeft echter niet veel geluk, maar blijft onvermoed doorgaan, terwijl zijn zus Indigo (Zolee Griggs) werkt voor de criminele Manager (Glenn Howerton) om geld voor haar en Hamster geld te verdienen.

Op zoek naar een verhaal komt Hamster Max tegen. Max wordt overgehaald om zijn verhaal te vertellen. Max maakt Hamster deelgenoot in zijn onwerkelijke verhaal. Max’ aankomst in de normale realiteit heeft hem op slag 15 jaren ouder gemaakt en lijkt nu het stereotype doorgeslagen dakloze, die het merendeel van zijn tijd deze realiteit probeert te ontvluchten met alochol.

Wanneer Indigo van The Manager de opdracht krijgt om geld op te halen van ene Kreig (Paul Scheer) begint het voor haar allemaal mis te lopen. Kreig blijkt een psychopaat te zijn die zich in haar bijzijn na Russische Roulette door het hoofd schiet. Er ligt echter nog een aardige som geld die naar The Manager moet.

Archenemy is niet alleen geregisseerd door Adam Egypt Mortimer; het is ook gebaseerd op een verhaal geschreven door Mortimer in samenwerking met Lucas Pasmore. De gewone beelden worden afgewisseld met getekende sequences die mij terug doen denken aan Aeon Flux, Immortal en verschillende sequences in Kill Bill. De film stelt je grotendeels ook voor het vraagstuk: Wie is Max Fist? Is hij zoals hij beweert een held uit een andere realiteit die door toedoen van zijn aardsvijand naar een andere realiteit is verbannen, of is hij een dakloze, alcoholistische verslaafde die een breakdown heeft gehad, waardoor hij een held denkt geweest te zijn.

Archenemy zet toch een verrassend vermakelijke actiefilm neer en voor liefhebbers van superhero films is dit zeker wel een leuke film.