Appleseed

Poster voor de film "Appleseed"

Appleseed

R 101 min - Animation, Action, Science Fiction, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2004
Director:  Shinji Aramaki
Runtime:  1 h 41 min


Tagline: Humanity's last chance for survival!

De wereld is verwoest door een oorlog zoals nog nooit eerder gezien. Aan het eind van deze oorlog is er één stad uit de verwoesting herrezen, de stad Olympus. Olympus is een waar utopia waar de mensheid beschermt wordt door de zogenaamde Bioroids. Bioroids zijn kunstmatig gecreëerde mensen met beperkingen binnen hun creatie. De beperkingen die de Bioriods opgelegd zijn zorgen ervoor dat ze de mensheid zullen beschermen en er niet in opstand tegen zullen treden, helaas zorgen deze beperkingen er ook voor dat de Bioroids hoe menselijk ze ook zijn nooit gevoelens zullen ervaren. Mensen blijven mensen en zoals je zou kunnen verwachten blijft Olympus niet voor altijd een utopia en dat is waar Appleseed over gaat.

Deunan (Ai Kobayashi) en Briareos ( Jûrôta Kosugi) zitten namelijk in een web van intriges die ver in het hart van Olympus voert. De regering bestaande uit Bioroids en het leger bestaande uit mensen voeren een minioorlog uit met als inzet het voortbestaan van het menselijk ras en het voortbestaan van de Bioroids. Deunan en Briareos hebben hier een grotere rol in dan ze in de eerste instantie zelf wisten. Het verhaal achter Appleseed is er eentje die we vaak maar dan ook zeer vaak tegenkomen, een typisch SF verhaal vol genreclichés (SF en animé cliches) en zoals het hoort twee rassen die samen proberen te leven en hun strijd daarin. Desondanks is het wel een verhaal wat indien goed uitgewerkt tot een topper kan leiden. Kijk maar eens naar Akira en naar Ghost In The Shell. Deze twee films hebben hetzelfde thema dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien de schrijver de Appleseed manga (Masamune Shirow) dezelfde is als van de Ghost In The Shell manga, en hij zich in zijn verhalen o.a. door Akira heeft laten inspireren.

Enkel het verhaal is met deze twee animé’s vergelijkbaar maar daar houdt het ook mee op. Het is namelijk niet het verhaal wat Appleseed tot een topper maakt maar de animatie. Wat k in deze animé heb gezien behoort op het moment van dit schrijven tot naar mijn mening de beste animatie ooit. Je krijgt hier namelijk een 3d geanimeerde animé voor je kiezen van de bovenste plank. Ik hoor mensen al denken aan animé’s zoals Final Fantasy The Spirits Within en Advent Children maar dan hebben we het over totaal verschillende animatiestijlen. Dit is een animatie techniek waarin de omgeving totaal 3d is en de karakters met een cell shading techniek worden gemaakt. Ik heb dit in een animé nog niet eerder gezien enkel in video games. Ik heb bij deze animé regelmatig met open mond staan kijken van de sublieme beelden en dat zegt voor mijn doen aardig wat. Kennelijk ben ik niet de enige die hier zo over denkt op het internet wordt namelijk al over de volgende stap binnen animé gesproken als deze titel voorbij komt.

Nou ja ik kan hier uren over doorgaan maar dat zal ik jullie besparen, ik sluit af met de mededeling dat je de animé zelf maar eens moet gaan kijken om er een oordeel over te geven en nog één minpunt wat absoluut niet vergeten mag worden…. Appleseed is namelijk een remake van de gelijknamige titel uit 1988, ondanks dat de 1988 versie lang niet zo subliem is als de 2004 versie en de 2004 versie met kop en schouder boven de 1988 versie staat blijf ik het een jammer feit vinden dat het een remake is.