Annihilation

Een mysterieuze zone heeft zich op aarde gemanifesteerd. Wat het is en waar het vandaan komt is onbekend. Het enige wat bekend is, is dat het zich uitbreidt. De overheid en het leger hebben meerdere malen geprobeerd om teams naar binnen te sturen, maar elke missie is tot nu toe mislukt. Het fenomeen wordt toepasselijk The Shimmer genoemd.

Lena (Natalie Portman), een biologe aan Johns Hopkins, is het verlies van haar man aan het verwerken. Het is een jaar geleden dat hij, Kane (Oscar Isaac), op een onbekende missie is gegaan. Elk verzoek om informatie is haar geweigerd. Wanneer hij onverwacht in haar slaapkamer staat is Lena overmand door emoties. Er blijkt echter iets mis te zijn met Kane. Hij weet niet hoe hij thuis is gekomen, hij weet niet waar hij vandaan is gekomen.

Wanneer Kane met een ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd, worden ze onderschept. Lena wordt verdoofd en ontwaakt op een onbekende locatie. Kane ligt daar in kritieke toestand. Om te achterhalen wat er met haar echtgenoot gebeurd is en om hem te redden besluit Lena haar aan te melden voor de expeditie de mysterieuze zone in. Ze wordt hierbij vergezeld door psychologe Dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh), paramedic Anya Thorensen (Gina Rodriguez), geomorphologe Cass Shepard (Tuva Novotny) en physicist Josie Radek (Tessa Thompson).

Annihilation is gebaseerd op het eerste deel van The Southern Reach trilogie van Jeff Vandermeer, over de gelijk genaamde Southern Reach. Het verhaal is door Alex Garland geadapteerd, enkel op het manuscript van het eerste deel. Garland was op de hoogte van het feit dat Annihaltion het eerste deel van een trilogie zou zijn, maar heeft zich hier niet op gefixeerd naar eigen zeggen. Het feit dat Annihaltion het eerste deel is van een trilogie doet echter ook vermoeden dat de volgende delen Authority en Acceptance ook mogelijk verfilmd zullen worden. Het einde van de film leent hier zich ook goed voor, vooral omdat er nogal wat onduidelijkheden blijven.

Het verhaal van Annihilation zit vol met onduidelijkheden en onbeantwoorde vragen. Er zijn helaas ook, naar mijn mening, overbodige scenes vol overspel, die niets met het verhaal te maken lijken te hebben. Er moet zeker gezegd worden dat Annihilation visueel behoorlijk sterk in elkaar zit, maar is dit genoeg? Het kan zijn dat er in een eventueel vervolg meer verduidelijkt wordt, maar het verhaal voelt niet af.

Annihilation poogt een meer wetenschappelijke benadering weer te geven, door in plaats van soldaten wetenschappers de zone in te sturen. Ik neem dan aan dat hierin het manuscript geheel gevolgd wordt, in plaats van een combinatie van soldaten en wetenschappers te sturen. Hoewel de logica en geloofwaardigheid hierdoor aangetast wordt is Annihilation zowel een verwarrende als intrigerende film, die visueel leuk uitgewerkt is.