American Warfighter

Poster voor de film ""

American Warfighter… Het komt niet vaak voor dat ik niet weet hoe ik een recensie moet beginnen. Maar deze film heeft het voor elkaar gekregen. Laten we bij het begin beginnen.

In American Warfighter maken we kennis met Rusty “Wolfman” Wittenburg (gespeeld door Jerry G. Angelo). Rusty is een Navy Seal, die geplaagd wordt door nachtmerries. In deze nachtmerries zit hij gevangen in militaire operaties die hij uitgevoerd heeft, maar in zijn dromen lopen ze anders af dan dat ze in werkelijkheid af zijn gelopen. We zien hoe de PTSD (Post Traumatic Stress Disorder, red.) het leven van Rusty en zijn gezin beïnvloed.

Rusty vindt veel steun bij zijn collega “Seals” (ik leg later uit waarom ik Seals hier tussen aanhalingstekens zet). Ook wanneer ze op de volgende missie gaan. Rusty kan de missie uitzitten en hulp krijgen voor zijn PTSD, maar hij wil zijn kameraden niet alleen laten gaan. De vraag alleen is, zal Rusty ongeschonden van deze missie terugkeren?

Bij het lezen van de beschrijving, had ik de verwachting geschept dat ik een goede actiefilm te zien zou krijgen, maar niets is minder waar. De actie is zeer knullig uitgebeeld en het lijkt helemaal niet op het niveau dat je kan verwachten van een Amerikaanse Elite eenheid. Het acteerwerk is zeer houterig en het valt te zien dat geen van de acteurs, waaronder Jerry G. Angelo, ooit in dienst is geweest of in een team gewerkt heeft. Hij speelt een officier, maar je ziet hem gewoon op geen enkel ogenblik leiding geven.

De film voelt op alle fronten aan als zeer amateuristisch. Het geluid is kwalitatief zeer slecht en klinkt zeer blikkerig. Dit komt voornamelijk naar voren in de scenes wanneer er niet gevochten wordt. Ik ga niet eens beginnen over het feit dat de uitrusting van de “Seals niet klopt.

Okay, nu heb ik Seals al twee keer tussen aanhalingstekens geplaatst. De reden waarom ik dit gedaan heb, is omdat het hele team zo onprofessioneel overkomt. Tevens refereren ze naar Marine Special Forces, wanneer ze over zichzelf praten. Als ik dit hoor, denk ik aan Force Recon (het verkenningspeloton, red.) of aan de Marine Raiders. De Seals zijn een onderdeel van de marine, niet van de mariniers.

Ik moet eerlijk toegeven. Ondanks dat de film aan alle kanten zeer te wensen over laat, moet ik wel aangeven dat het doel van de film zeer goed is. Het doel van regisseur Jerry G. Angelo, was namelijk om de aandacht te vestigen op PTSD. Hij heeft dit onderwerp opgepakt nadat hij een bezoek had gebracht aan de set van Lone Survivor over Marcus Luttrell (Marcus Luttrell is een Navy Seal wiens missie om een Taliban leider gevangen te nemen helemaal verkeerd ging, red.). Toen Jerry G. Angelo met Marcus in gesprek raakte, tijdens het filmen van een bepaalde scene, observeerde hij dat de scene, ook al is het nagespeeld, nog veel impact had op Marcus Luttrell. Toch, als je een goede film wil zien over Navy Seals, kan ik Lone Survivor en Act of Valor aanraden.