Alpha

Man’s best friend; de hond heeft een imposante origine. De eerste honden waren afstammelingen van wolven die gedomesticeerd zijn. Hoewel het uitgestorvene diersoort waar de hond een afstammeling van is niet te vergelijken is met de moderne wolf, kunnen zowel de huidige wolven en honden getraceerd worden naar één overkoepelende familie, om specifiek te zijn: Canidae en de enige overgebleven sub-familie Caninae. De hond is het eerste diersoort welke gedomesticeerd is.

Alpha vertelt het verhaal van Keda (Kodi Smit-McPhee) een jonge jager in een prehistorische stam. Als de zoon van de leider Tau (Jóhannes Haukur Jóhannesson) zijn er hoge verwachtingen van Keda. Wanneer Keda dan eindelijk mee mag met de jacht op bizons, heeft hij de kans om zich te bewijzen. Dat het allemaal niet zo gemakkelijk is als gedacht, merkt Keda wanneer hij het niet over zijn hart krijgt om een everzwijn te doden. Tijdens de jacht zelf wordt Keda aangevallen door een bizon en wordt hij van het plateau af gegooid.

Wonderbaarlijk weet Keda de val te overleven wanneer hij op een richel terecht komt. Keda probeert met een gebroken been naar beneden te klimmen maar verliest zijn grip door heftige regenbuien en valt naar beneden. Zijn val wordt gebroken door de vloed die de regen heeft veroorzaakt. Relatief veilig zoekt Keda naar zijn vader en de rest van zijn stam. Wanneer blijkt dat deze het jachtgebied weer hebben verlaten en Keda dood wanen, besluit hij naar zijn stam terug te gaan. Alleen en zwaargewond is Keda echter een gemakkelijke prooi voor de verschillende roofdieren. Keda weet tijdens een aanval door een troep wolven één van hen te verwonden. Wanneer de roedel wolven weer vertrokken is wil Keda de zwaargewonde achtergebleven wolf doden. Net als bij het everzwijn kan Keda echter niet de wolf doden. Hij besluit om de gewonde wolf mee te nemen na zijn bek vastgebonden te hebben. Hij probeert de gewonde wolf te verzorgen en na een paar dagen weet hij een fragiele band met de wolf op te bouwen.

Wanneer zowel zijn wond als die van de wolf weer enigszins geheeld zijn trekt Keda verder op zoek naar zijn stam. Doordat hij de wond van de wolf heeft verzorgd en haar eten en drinken heeft gegeven, besluit de wolf Keda te volgen. Na diverse pogingen om de wolf terug te sturen besluit Keda de aanwezigheid van de wolf te accepteren. Hij leert zelf om samen met de wolf te jagen op verschillende prooien. De tijd begint echter te dringen voor Keda. Het weer zal omslaan en het ijs zal de vallei bedekken.

Alpha is in vele opzichten een coming-of-age film. Het documenteert hoe Keda volwassen en zelfstandig wordt. Naast zijn reis zien we ook hoe de band tussen Keda en de wolf Alpha steeds sterker wordt tot het punt waarop Alpha meerdere malen het leven van Keda weet te redden. Hoewel de relatie tussen Keda en Alpha goed geïllustreerd wordt, blijkt er vrij weinig voor nodig te zijn om een wolf te temmen, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Nu is geloofwaardigheid zeker niet een belangrijk punt wanneer het gaat over een stam van 20.000 jaren geleden. Het is indrukwekkend om te zien in welke mate Alpha (de Czechoslowaakse Wolfshond Chuck) getraind is.

Voor de verschillende dieren die in Alpha te zien zijn is er gebruik gemaakt van een combinatie van echte wolven, wolf-hond hybrides en van CGI voor vele van de overige dieren en de uitgestorven diersoorten. De tweede hoofdrol, de rol van Alpha, is gegaan naar een vijf jaar oude Czechoslowaakse wolfshond, maar voor vele andere wolven is er gebruik gemaakt van echte, tamme wolven. Alpha kan echter niet de tag “No animals were harmed in the making of this film” dragen, aangezien er voor het villen van de bizons vijf bizons gedood zijn.

Alpha is voor de liefhebber van films over de prehistorie zeker een goede film om te kijken. Juist voor dit soort films hebben de makers veel artistieke vrijheden. Er is weinig duidelijkheid over het leven van de mensen die in dit tijdperk geleefd hebben. Hoewel er wel redelijk wat voorwerpen uit dit tijdperk gevonden zijn, blijkt de wijze waarop geleefd is puur hypothetisch. Al met al is Alpha zeer zeker de moeite waard, enkel uit cinematografisch oogpunt.