‘Allo! ‘Allo!

'Allo! Allo

45 min - Comedy, War. Series
Your rating:

Country:   United Kingdom
Language:  English
Release Date:  1982
Runtime:  0 h 45 min
Writers:  David Croft


Wat begon als een parodie op de populaire dramaserie Secret Army is uitgegroeid tot een van de meest populaire britse sitcoms van de jaren ’80, namelijk Allo, ‘Allo!.

In ‘Allo, ‘Allo! Maken we kennis met café uitbater René Artois (gespeeld door Gordon Kaye). René is een gekweld man, aan de ene kant moet hij de Duitsers te vriend houden, anders wordt hij neergeschoten en aan de andere kant moet hij het franse verzet van de Gaulle (Ze one with zhe big ‘ooters) te vriend houden, anders wordt hij neergeschoten. Nu we een beeld hebben van zijn netelige positie, kunnen we verder met het leven van onze beste uitbater.

Onze uitbater woont samen met zijn vrouw Edith Artois (gespeeld door Carmen Silvera), zijn twee serveersters Yvette Carte-Blance (gespeeld door Vicki Michelle) en Maria Recamier (gespeeld door Francesca Gonshaw) (later vervangen door Mimi LaBonq (gespeeld door Sue Hodges) en zijn schoonmoeder Madame Fanny La Fan (gespeeld door Rose Hill) boven het café. Het helpt het lot van onze uitbater niet, dat hij naast zijn vrouw, ook nog een verhouding heeft met beide serveersters.

Nu we zijn persoonlijk leven hebben beschreven, kijken we wie er allemaal op een doorsnee avond in zijn café komt. Aangezien Café René het enige café in het dorpje Nouvion is en er verder niks te beleven is, zit het café bijna elke avond vol met franse dorpelingen en Duitsers. De duitsers, in de vorm van de plaatselijke commandant, Kolonel von Strohm (gespeeld door Richard Marner), Kaptein Hans Gehring (gespeeld door Sam Kelly), Luitenant Hubert Gruber (gespeeld door Guy Sinner) en soldaat Helga Geerhart (gespeeld door Kim Hartman). Nu weten we dat onze beste uitbater een verhouding heeft met zijn serveersters, maar deze zijn niet de enige die toespelingen maken op onze, nu beginnend neurotische, uitbater. Luitenant Gruber blijkt ook een oogje te hebben op onze uitbater.

Nu we de duitse kant bekeken hebben, is er ook nog het verzet. Het verzet neemt voornamelijk gestalte door Michelle Dubois (gespeeld door Kirsten Cooke) en de plaatselijke politieagent (die vanuit Groot-Brittannië) Officer Crabtree (gespeeld door Arthur Bostrom). Het verzet komt met de meest ridiculeuze plannen om de Duitsers dwars te zitten, met onze, compleet neurotische uitbater in het midden.

Nu hebben we een kijkje in het leven van een doodnormale café uitbater in het franse Nouvion in de Tweede Wereld Oorlog. Vul dit aan met twee neergestorte Britse piloten, een stel Gestapo officieren en een stokoude vervalser en het plaatje begint compleet te raken.

‘Allo, ‘Allo! Is een serie die van losse verhalen aan elkaar staat. De serie moet het vooral hebben van een aantal running gags en de typetjes die goed door de cast wordt neergezet. Dit, aangevult met commentaar van de uitbater, maakt de serie tot een komisch geheel. In mijn mening is dit goed uitgewerkt, maar voor binge watching is deze serie in mijn ogen niet geschikt, omdat het dan een beetje irritant begint te worden. Toch vind ik deze serie persoonlijk een van de beste Britse comedies. Voornamelijk door de setting en de situaties waar René constant in komt, maar zich toch weer uit weet te redden. Voor mij is deze serie persoonlijk een stukje jeugdsentiment en ik kan het iedereen aanraden om deze serie te kijken. Zelfs bijna 33 jaar na dato, blijft deze serie leuk.