Alita: Battle Angel

Je kan het niets minder dan een werk van pure liefde noemen. Begin jaren 90 besloot James Cameron namelijk al om de manga Battle Angel Alita te verfilmen. Na meerdere aankondigingen en meerdere verschuivingen is in 2016 het werk aan deze film eindelijk begonnen. Niet geheel zoals James Cameron het voor ogen had, maar wel met een gewenst resultaat. Hij heeft alleen de concessie moeten doen om de regie uit handen te geven, maar verder heeft hij hardnekkig vastgehouden aan zijn visie op deze film.

Battle Angel Alita is een zeer succesvolle jaren 90 manga reeks die Alita volgt, een cyborg die door de cybermedic expert Ido wordt gevonden op een vuilnisbelt. Hij ontdekt dat haar ‘core’ nog intact is en besluit haar te herbouwen. Alita is een cyborg zoals geen ander er nu te vinden is. Zij is geavanceerder en ouder dan elke andere cyborg. Ondanks haar geheugenverlies kent ze de oude vechtkunst van Panzer Kunst wanneer ze in een stressvolle situatie komt. Deze krijgskunt helpt haar in de Motorball sport en als een Hunter-Warrior (een bountyhunter). Zij weet echter de aandacht te trekken van de heerser van de zwevende stad Zalem Nova. Wat is haar relatie ten opzicht van Nova, hoe oud is ze nu echt en wat is haar rol in de laatste grote oorlog?

Alita: Battle Angel is ontzettend getrouw aan het bronmateriaal uit de manga, evenals de OVA uit de jaren 90. Fans van deze kunnen hun hart gerust ophalen en genieten van deze met actie gevulde visueel spectaculaire science fiction.  Rosa Salazar neemt de rol van Alita op zich. Haar personage ziet er uit alsof je naar een animé kijkt met haar grote ogen. Een flinke knipoog uiteraard, maar ook een bewuste keuze om haar om deze manier minder menselijk te maken. Zij is immers een cyborg. Rosa zet een goede en geloofwaardige Alita neer die soms wereldvreemd lijkt te zijn, maar hierdoor ook puur en onschuldig is. Ondanks dat zij de show steelt hebben we meerdere top acteurs in Alita zitten waar ik met genot naar heb gekeken, Christoph Waltz als Dyson Ido, Jennifer Connely als Chiren en Mahershala Ali als Vector. Aan talent hier geen gebrek en gelukkig wordt dat hier ook goed ingezet. Vooral Ali geniet ik enorm van als hij weer eens de bad-ass Vector uithangt.

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik geen verwachtingen van Alita: Battle Angel had en er compleet fris inging. Uiteraard ken ik de OVA, maar die heb ik voor het laatste in de jaren 90 gezien. De manga waar deze beide op gebaseerd is heb ik niet gelezen. Ik ging er dus redelijk onbevooroordeeld in. Misschien dat dat mee heeft gewerkt of misschien niet, maar Alita is gewoon een zeer goed te verteren actiefilm. Hij zit boordevol mooi gechoreografeerde actie scenes en de visuals zijn een lust voor het oog. De juiste hoeveelheid knipogen naar het post apocalyptische genre zijn er te vinden en ook naar de Japanse manga scene. Het is allemaal goed gebalanceerd en dat doet deze film ontzettend goed. Er zit niet veel diepgang in, maar dat hoeft ook niet.

Gewoon 2 uur genieten van een werk waar James Cameron meer dan 20 jaar zich hard voor heeft gemaakt om deze zonder concessies te kunnen maken. De regie heeft hij dan wel overgedragen aan Robert Rodriguez, maar naar mijn mening had hij geen betere regisseur hiervoor kunnen vinden. Deze man kent het manga en comic genre als geen ander en weet dit op de juiste manier aan de man te brengen. Kom maar op met de sequel!