Alias

Poster voor de film "Alias"

Alias

98 min - Drama, Thriller, Romance, Foreign
Your rating:

Country:   Belgium
Language:  Dutch
Release Date:  2002
Director:  Jan Verheyen
Runtime:  1 h 38 min
Writers:  Christophe Dirickx, Paul Koeck, Jan Verheyen


Jan Verheyen is een naam die binnen de wereld van de wanstaltelijke films beroemd en berucht is. De meesten kennen hem echter niet onder de naam Jan Verheyen maar onder zijn pseudoniem Max Rockatansky. Onder deze naam presenteerde hij tezamen met Jan Doense (Mr. Horror) de Nacht van de Wansmaak. Echter is dat niet alles waar men hem van kent. Onder zijn eigen naam Jan Verheyen heeft hij een aantal films geregisseerd waaronder de thriller Alias.

Eva (Hilde De Baerdemaeker) en Patty (Veerle Dobbelaere) zijn samen op pad in Gent. Hier zijn ze toeschouwers bij wat lijkt op een zelfmoord. Deze zelfde dag ontmoeten de twee vriendinnen Dieter (Geert Hunaerts). Ondanks dat Eva al een vriend thuis heeft wachten valt ze hopeloos voor de man. Ze brengen de nacht samen door vol romantiek. De zelfmoord zit Patty echter niet helemaal lekker. Het is een geluk dat deze opgenomen is door Eva op video. Ze bekijkt de video en tot haar verbazing blijkt er meer aan de hand te zijn dan je op het eerste oog zou zeggen. Patty en Eva belanden in een kat en muis stel met de moordenaar en diens krankzinnige familie!

Dit is naar mijn mening een plot waar je duizend en één varianten op hebt. Een mooie omschrijving hiervoor die ik ooit een keer gelezen heb is dat dit een film is met het soort verhaal waar je op tv snel voorbij zou gaan zappen. Daarbij komen we meteen ook bij het grootste minpunt van deze film aan. Hij is zo ongelofelijk rechtlijnig en voorspelbaar. Na de eerste 10 minuten weet je al wie de moordenaar is en vallen de laatste kleine stukjes beetje bij beetje ineen. Helaas zijn die laatste kleine stukjes ook eigenlijk best wel voorspelbaar en zit er geen verassing aan. Als thriller zijnde heeft deze film de plank naar mijn mening best wel misgeslagen. Vermakelijk is de film daarentegen wel. Waar de voorliefde van Jan ligt wat betreft films merk je overduidelijk. Sterker nog, de vergelijking met films als Psycho en Tecas Chainsaw Massacre zijn gewoon niet te missen. Nadat het thriller aspect toch mis gegaan is (tenminste als het een serieuze thriller behoorde te zijn dan), is Jan Verheyen maar meer een splatter kant opgegaan. Helaas naar mijn mening te laat en te weinig om echt noemenswaardig te zijn. Waar Alias mij aan doet denken is de typische Amerikaanse slasher van de jaren 80, en dat is ook de kant waar Jan op wou. In deze opzet is hij zeker geslaagd. Voor zover ik kan oordelen over de acteerkunsten van deze mensen moet ik ook zeggen dat het niet slecht is. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet veel Belgische films gezien heb, en dus ook geen vergelijkingsmateriaal wat betreft goed of slecht acteren… Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat de acteurs regelmatig lachwekkend overkomen, maar het zal de bedoeling van Jan geweest zijn lijkt mij gezien de situaties en uitspraken.

Al met al een filmpje wat gerust overgeslagen kan en mag worden. Naar mijn mening enkel interessant voor degenen die werk van de heer Verheyen willen zien, iets met België en films hebben of mensen die gewoon eens iets anders willen zien dan standaard werk.

Wetenswaardigheidjes:

* Werktitel van deze film was “De Alias”, alleen heeft Jan “De” weg laten vallen om zo ook meer succes te kunnen boeken in het buitenland.
* Alias is de eerste “echte” thriller uit België.