Akira

Poster voor de film "Akira"

Akira

R 124 min - Science Fiction, Animation, Animé, Cyberpunk
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  1988
Director:  Katsuhiro Ōtomo
Runtime:  2 h 04 min


Tagline: Neo-Tokyo is about to E.X.P.L.O.D.E.

Als je een beetje bekent bent met animé dan kun je om een paar titels gewoon niet heen. Deze titels zijn vele van de animés die nu uitkomen door geïnspireerd en overal binnen de animé scène hoor je over deze films. Eén van deze films waar je niet omheen kunt en die je vroeg of laat tegen gaat komen is Akira. Deze film is in 1988 uitgekomen maar behoort nu anno 2004 nog steeds tot de onbetwiste toppers binnen de animé. Akira is denk ik één van de weinige animés die echt tijdloos is en dan niet alleen om het verhaal, maar om het geheel. Het was dan ook niet meer dan normaal om Flopfest 24 juli 2004 thema animé met deze klassieker af te sluiten. Vooral niet als je je bedenkt dat Akira aan het eind een applaus kreeg van alle genodigden wat mij aan de ene kant verraste maar ook weer niet.

Het is 2019, Tokio is niet meer. Nu in Neo-Tokio 31 jaar na de nucleaire ramp die Tokio verwoeste lopen de gemoederen hoog op. De regering is zo corrupt als maar kan. Overal zijn er rellen, politieke maar ook religieuze. Desondanks hebben ze bijna allemaal iets gemeen, en dat is Akira. Allen in
Neo-Tokio wachten op hun Messias om een einde te maken aan de corruptie van de regering en zodoende de terroristische aanslagen.

Temidden van dit alles volgen we een bende van bikers geleidt door Kaneda. Zijn bende komt op een onfortuinlijke avond het bericht te horen dat een rivaliserende bende uit rijdt. Kaneda bedenkt zich geen moment en pakt de motor om ze head-on te treffen. Dit treffen loopt slecht af voor één van zijn mannen, namelijk zijn jeugdvriend Tetsuo. Tetsuo komt namelijk in botsing met een kind met een wel heel oud gezicht wat bekend staat als Nummer 26. Het kind komt er zonder kleerscheuren vanaf maar Tetsuo is zwaargewond. Zodra de bende van Kaneda eraan komt om Tetsuo op te pikken worden ze vastgezet door het leger die Nummer 26 oppikt. Omdat Tetsuo er slecht aan toe is nemen ze hem ook mee. En dit is het begin van een reeks van gebeurtenissen die lijdt tot een nieuwe nucleaire ramp en de wederopstanding van de Messias Akira!

De gebeurtenissen weiger ik te beschrijven omdat je dit gewoon zelf moet zien om het verhaal goed tot je te laten doordringen. Wat ik je wel wil verklappen is dat het kind met het oude gezicht terug gaat komen, maar ook twee vriendjes van hem met ook erg oude gezichten. Tevens zullen de politieke intriges een leuke wending nemen waar we Kaneda weer zullen treffen in zijn zoektocht om Tetsuo te bevrijden. Tetsuo weet zich ook te bevrijden tot genoegen en ongenoegen van de mensen die hem kennen. Dit alles houdt je de hele film gespannen op je stoel en in een klem waar je niet snel uit komt en ook niet uit wilt omdat het verhaal te boeiend is. Het verhaal is te gecompliceerd om zo eventjes uit de doeken te doen. Stel je voor Akira is gebaseerd op een manga die meer dan 2000 bladzijden telt en waar meer dan 10 jaar over gedaan is, en dat allemaal in een film van “maar” 2 uur….. Dit is dus absoluut een film die je vaker moet kijken voordat je hem goed door hebt, tenminste voor de meesten geldt dit wel.

Wat is dan hetgeen wat Akira tot een tijdloze topper maakt? Dat je hem vaker moet zien om hem door te hebben, of omdat het einde aan het begin gefilmt is, of omdat de manga wereldwijd met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren één van de best verkochte manga/strips ooit is, of omdat de stemmen eerst opgenomen werden en daarna pas de animatie om de lippen synchroon te laten lopen, of de overweldigende soundtrack, of omdat vele films/games/comics geïnspireerd of gebaseerd op Akira zijn, of omdat Akira gewoon Disney\’s but kickt op het animatieniveau??? Het is een vraag waar ik geen antwoord op durf te geven voor mij persoonlijk zou ik zeggen de overweldigende animatie die ik zelfs heden ten dage niet vaak zie. De soundtrack die de heftigheid van de beelden alleen maar versterkt. De liefde/haat relatie tussen de twee jeugdvrienden Tetsuo en Kaneda. Het verhaal waar ik elke keer als ik Akira kijk meer en meer in zie. Tjah teveel om op te noemen eigenlijk maken deze animé tot een persoonlijke favoriet van me en ik denk dat dat ook het punt is waar vele anderen mee kampen bij deze animé.

Er is teveel wat deze film goed maakt. Dit is met recht een klassieker die het verdient om tot de onbetwiste top van de animé genoemd mag worden en niet te vergeten een persoonlijke favoriet van mij en vele anderen. Ik durf zelfs zo ver te gaan hiermee dat ik durf te zeggen dat de tegenstanders van Akira of hem gewoon niet begrijpen of hem niet willen begrijpen!

https://www.youtube.com/watch?v=7G5zQW4TinQ