Agatha and the Truth of Murder

Poster voor de film ""

Agatha and the Truth of Murder

PG-13 92 min - Crime
Your rating:

Country:   United Kingdom
Language:  English
Release Date:  2018
Director:  Terry Loane
Runtime:  1 h 32 min
Writers:  Tom Dalton


Agatha Christie, wie kent haar nu niet. Misschien wel één van de bekendste crime schrijvers aller tijden. Ik heb eerlijkheidshalve nog nooit een boek van haar gelezen; niet mijn genre denk ik. Maar het Murder Mystery genre in film kan ik dan wel weer waarderen, mits goed uitgevoerd. Dit laatste is al geruime tijd niet meer aan de orde. Als ik aan goede Murder Mysteries denk dan denk ik aan Columbo met Peter Falk. Het is een genre wat misschien zijn charme wel verloren is in de afgelopen decennia. Kijkend naar de films van tegenwoordig moet alles snel en makkelijk verteerbaar zijn. Twee uur naar een scherm staren en uit proberen te vogelen wat er nu gaande is, is toch niet leuk? Nou integendeel. Vrij recent is Knives Out nog uitgekomen die dit genre een nieuw leven inblies (voor mij dan) en nu is er Agatha and the Truth of Murder.

Op 8 december 1926 verdween de echte Agatha Christie van de aardbodem om 11 dagen later terug gevonden te worden. Wat er in deze tien dagen gebeurd is weet niemand en Agatha heeft zich hier nooit over uitgelaten. Genoeg reden voor speculatie en zelfs een boek waar haar familie nooit heeft achter gestaan. Deze film laat een erg interessante optie zien over wat er in deze periode gebeurt is.

Ken je ook nog de moord op Florence Nightingale Shore? Deze verpleegkundige is in de trein doodgeslagen door een man in een bruine jas. Haar moord is echter nooit opgelost. Deze film linkt de moord aan Agatha Christie (Ruth Bradley). Niet dat zij de moordenaar is, maar dat zij ingeschakeld wordt om de moordenaar op te sporen.

Het moment dat deze vraag komt zit ze in een creatieve dip en wil haar man van haar scheiden. Dit komt alles behalve goed uit nu, toch besluit ze de uitdaging aan te gaan en neemt ze de case op zich. Onder valse voorwendselen haalt ze iedereen die een verdachte is naar een groot landhuis. Hier begint het spel en wordt je verschillende keren op een vals spoor gezet. Mocht je echter goed opletten dan weet je zo wie de moordenaar is. Ik was niet zo goed aan het opletten, of ik ben gewoon te lang uit het genre. Voor mij was het een leuke trip met een onderhoudend verhaal.

Agatha and the Truth of Murder is een time piece die zich in dezelfde tijd als Sherlock Holmes afspeelt. Gelukkig krijgen we geen actiespektakel zoals de Robert Downey Jr Holmes films. Niks mis mee hoor, maar hier viert rust de boventoon. Het verhaal en de intrige moet je meeslepen in het mysterie. Daarin is deze film wat mij betreft erg goed geslaagd. Ik was meer dan aangenaam verrast, niet alleen om dat dit genre succesvol weer uitgevoerd is, maar ook het leuke spel van de acteurs en de wijze hoe alles in beeld is gebracht. Alles klopt van de sketchy personages die je meteen verdenkt, tot het huis met de duizenden deuren en alle dubbele agenda’s van de de aanwezigen. Van mij mag dit genre wel weer vaker terug komen. Niet voor iedereen, maar neem de rust en geniet hiervan. Niet alles hoeft snel, veel en over the top.