Ab-normal Beauty

Poster voor de film "Ab-normal Beauty"

Ab-normal Beauty

96 min - Horror
Your rating:

Country:   Hong Kong
Language:  Cantonese
Release Date:  2004
Director:  Oxide Pang Chun
Runtime:  1 h 36 min


Weet je, af en toe krijg je films in je bezit waarvan je van tevoren niets meer weet dan de titel en de makers. Zo heb ik ook Ab-Normal Beauty in my handen gekregen met enkel de kennis dat dit een film van Oxide Pang Chun is. Een naam die velen vast wel bekend voorkomt. Oxide Pang Chun is namelijk ook de maker van The Eye!

Jiney (Race Wong) is een studente op een kunstschool. Ze blinkt uit in de kunst van het fotograferen volgens alle critici. Ze is het hier alleen zelf niet mee eens. Haar foto’s missen iets waar ze de hand niet op kan leggen. Totdat ze een auto-ongeluk ziet gebeuren.. Ze kan zichzelf niet beheersen en neemt enkele foto’s van de overledene. Tijdens het ontwikkelen van de foto’s weet ze dat ze nu eindelijk weet wat er in haar foto’s mist. Het moment van de dood en ze gaat zich verdiepen in de fotografie van de dood.

Ze gaat hier helemaal in op totdat ze uiteindelijk zichzelf dreigt te verliezen in het willen maken van foto’s van de dood. Het loopt bijna verkeerd af, maar gelukkig is haar vriendin Jasmine (Rosanne Wong) er nog om haar terug te halen vanuit haar neerwaartse spiraal. Het lijkt weer goed te gaan en ze zweert de fotografie van de dood af. Het gaat weer goed totdat ze enkele foto’s ontvangt met haar toch eigenlijk wel favoriete onderwerp.

Verhaal kan ik nog wel veel dieper over uitweiden maar dat wil ik absoluut niet doen. Ik had verwacht een ghost flick te krijgen en was niet voorbereid op de rollercoaster ride die deze film is. Vanaf de eerste beelden zie je al dat er een geniaal oog voor detail is en dat dit waarschijnlijk een erg kunstzinnige film zal worden. Er wordt meteen al erg gebruik gemaakt van hele sterke contrasten in kleuren. Deze film is hel erg sterk met verhaalopbouw en je een idee geven over hoe het verder zal gaan, enkel als je denkt dat je het hebt dan komt er ineens een plottwist wat je niet aan zag komen en het gaat weer een heel andere kant op. Dit aspect en anderen deed me aan Audition van Miike Takashi denken. In de eerste instantie kun je denken dat je naar een drama zit te kijken, ander moment vermoed je een ghost flick maar uiteindelijk is het een dijk van een thriller.

De manier van filmen en kleur gebruik waar je in het begin al mee geconfronteerd wordt houd de rest van de film aan. Het is inderdaad een erg kunstzinnige film maar dan wel op een manier dat het niet overdone is. Dit in combinatie van een erg goede soundtrack die op de zenuwen kan werken en natuurlijk ook nog eens erg goed acteerwerk van de Wong zusjes maakt het compleet.

Ik was erg verrast over deze film en kan hem je dan ook erg aanraden, mijn advies is lees niet teveel over deze film op internet, er worden mega spoilers gegeven en maak je eigen oordeel. Verwacht niet een werk als The Eye maar laat je lekker overvallen door de rollercoaster ride die deze film is!