A Quiet Place

Poster voor de film "A Quiet Place"

A Quiet Place

PG-13 91 min - Drama, Horror, Thriller, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2018
Director:  John Krasinski
Runtime:  1 h 31 min


Tagline: If they hear you, they hunt you.

De kracht van stilte. Het is niet eerder zo toepasselijk geweest in een film als in A Quiet Place. De aarde is geïnfiltreerd door buitenaardse wezens die jacht maken op de mensheid. Nou ja, de mensheid, eigenlijk op alles wat geluid maakt. Het heeft even geduurd voor men hier achter was en de mensheid zich kon aanpassen. Nu zijn er enkele overlevenden die hun leven moeten leiden zonder een geluid te maken.

Lee (John Krasinksi), Evelyn (Emily Blunt), Regan (Millicent Simmonds), Marcus (Noah Jupe) en Beau (Cade Woodward) hebben het tot dusver overleefd. Het is ook nog maar drie maanden na de invasie. Ze hebben zich gebarricadeerd in de kelder van hun oude huis en hebben deze zo geluidsdicht mogelijk gemaakt. Het kleinste geluid is echter al te veel. Op bloten voeten en in alle rust en met engelengeduld halen ze hun boodschappen in de stad, dit alles zonder een geluid te maken. Ze communiceren met elkaar door middel van gebarentaal. Eenmaal op de terugweg gaat het mis. Beau, de jongste heeft een speelgoedraket meegenomen die hij aanzet met alle geluiden van dien. Het lijkt onschuldig genoeg, maar voldoende om de woede van de wezens op zich te halen die meedogenloos afrekenen met de bron van het geluid.

Fast Forward naar de toekomst. Het gezin lijdt nog steeds onder het verlies van de jongste, vooral Regan die het zichzelf kwalijk neemt. Het helpt haar natuurlijk ook niet mee dat haar vader redelijk afstandelijk is geworden na het ongeluk en dat zij dit op zichzelf betrekt. Er is ook licht aan de horizon, Evelyn is namelijk zwanger wat nieuw leven betekent, maar ook legio aan uitdagingen.

A Quiet Place is uniek in zijn soort. Dit is een film die je absoluut in de juiste setting moet kijken, anders komt deze onmogelijk tot zijn recht. Gordijnen dicht, lampen gedimd en geen enkel geluid behalve de film. Van begin tot einde is het de soundtrack, of eigenlijk het gebrek aan geluid wat deze film zo ontzettend spannend maakt. De geluiden die je sporadisch hoort zijn uitversterkt en brengen een extra dimensie aan de stilte. Er is overigens wel een minimale soundtrack en daadwerkelijk een moment van dialoog. Deze momenten zorgen voor een ontlading die ten opzichte van de rest van de film haast onwerkelijk lijkt.

Waar er zo goed nagedacht is over het gebruik van stilte en geluid mis ik dat in het plot. Een spijker die ineens opduikt in een huis waar ze al jaren gebruik van maken. De keuze om überhaupt een kind in deze wereld te willen laten komen en de onvoorzichtigheid op sommige momenten. Ondanks dat bepaalde elementen echt kant nog wal slaan, doet dit niets af aan de kracht van de film. Je moet er wel voorbij willen kijken anders heb je een ergerlijke zit voor de boeg. Ik kan een azijnpisser zijn voor wat betreft details, maar de kracht van de stilte heeft mij zo snel in de juist setting weten te krijgen dat ik het graag links laat liggen. Unieke film die mij op het puntje van de stoel heeft laten zitten. Mooi acteerwerk, geweldige setting en een pracht van een sounddesign!