A Prophet

Poster voor de film "A Prophet"

Un Prophète was de inzending van Frankrijk voor beste buitenlandse film voor de 82ste Acadamy Awards in 2010. Un Prophète heeft deze niet gewonnen, maar heeft elders vele prijzen in de wacht gesleept. Un Prophète heeft de Grand Prix in Cannes gewonnen, de beste film award tijdens het 5ste London Film Festival en meer. Filmprijzen behalve de Oscars zeggen de reguliere filmkijker over het algemeen niet zoveel. Waarom ik deze recensie dan begin met het opsommen van enkele van de prijzen die Un Prophète gewonnen heeft is als volgt: Un Prophète heeft deze prijzen dubbel en dwars verdiend!

We krijgen als kijker met Un Prophète een film voorgeschoteld van 150 minuten die van begin tot eind weet te boeien. Aan het eind van de 150 minuten vond ik het jammer dat het al voorbij was. Als je dit als regisseur, cast en crew voor elkaar weet te krijgen heb je een goed iets neergezet. De eerdere opsomming van prijzen geeft aan dat niet alleen ik er zo over denk, maar ook vele duizenden kijkers en critici met mij.

Un Prophète schotelt de kijker het verhaal van Malik El Djebena (Tahar Rahim) in zijn gevangenisjaren voor. Malik komt het gevang binnen als een ongeletterde Arabische jongeman. Binnen deze gevangenis zijn er een aantal groeperingen die regelrecht tegenover elkaar staan. We hebben aan de ene zijde de Arabische groepering, aan de andere zijde de Corsicaanse. Ondanks het feit dat Malik van Arabische afkomst is komt hij onder het juk van de Corsicaanse groepering te vallen. In eerste instantie wil Malik hier niets van weten, echter heeft de Corsicaanse goepering niet alleen macht over het gros van de gevangenen, maar ook over een aantal van de bewaarders. Malik heeft om te overleven geen andere keus dan met te gaan met het Corsicaanse juk. Binnen afzienbare tijd weet hij zich binnen de Corsicaanse groepering op te werken als een belangrijke man, die ook buiten de gevangenis de invloed van het kopstuk van deze Corsicaanse groepering weet uit te oefenen. Het kopstuk is César Luciani gespeeld door Niels Arestrup. Naast het opwerken binnen de Corsicaanse groepering leert Malik ook lezen en schrijven. Zijn inventiviteit en Intelligentie zorgen er niet alleen voor dat hij binnen de Corsicaanse groepering invleod krijgt, maar ook binnen de Arabische groepering. Malik groeit als een eigen man die zijn invloed goed weet uit te spelen en zodoende een eigen emporium weet op te bouwen.

Zoals ik al eerder aangaf is deze 150 minuten durende film voorbij voor je er erg in hebt. Jacques Audiard heeft het verhaal van Malik sterk neer weten te zetten. Er is voor een juiste setting gezorgd en de acteurs maken er een sterk geheel van. Jacques Audiard heeft met Un Prophète gekozen om naast professionele acteurs ook gebruik te maken van ex-gedetineerden om meer realiteit aan de karakters en de setting te geven. Un Prophète is geen film die voor iedereen weggelegd is, echter is deze voor de liefhebbers van dit soort cinema een must om te zien. Op het moment van schrijven is 2010 nog maar halverwege, echter staat deze nu al in mijn top drie van dit jaar!