A Nightmare on Elm Street

Poster voor de film "A Nightmare on Elm Street"

A Nightmare on Elm Street

R 91 min - Horror
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1984
Director:  Wes Craven
Runtime:  1 h 31 min


Tagline: If Nancy Doesn't Wake Up Screaming, She Won't Wake Up At All!

One, two, Freddy’s coming for you
Three, four, better lock your door
Five, six, grab your crucifix
Seven, eight, gonna stay up late
Nine, ten, never sleep again

Het bekende liedje over Freddy Krueger, de hoofdrol speler uit de: “ A Nightmare on Elm Street” reeks. Freddy Krueger (gespeeld door Robert Englund) is een seriemoordenaar die gebaseerd is op een angstaanjagende herinnering uit de kindertijd van Wes Craven. Toen Wes als een tienjarig kind uit zijn slaapkamerraam keek, zag hij een mismaakte man, die boosaardig naar hem keek en zei: “Ja, ik kijk naar jou”. Even later was de man verdwenen. Toen de horrorfilms weer populair werden in de jaren 80, besloot Wes deze man te gebruiken als concept voor het personage van Freddy Krueger, een duister figuur met een verbrand gezicht, rood groene sweater, een vieze hoed en als wapen een handschoen met messen er aan. Het idee van het wapen van Freddy kwam van Heather Langenkamp, de actrice die de rol van Nancy vertolkt.

“A Nightmare on Elm Street” begint met de nachtmerrie van Tina Gray (Amanda Wyss), die droomt over een man met een verbrand gezicht, die haar aanvalt met een handschoen met scherpe uitsteeksels eraan. Amanda schrikt dan wakker door het feit dat de droom zo echt was.
De volgende dag verteld ze haar nachtmerrie aan haar beste vriendin, Nancy Thompson (Heather Langenkamp), die op haar beurt tegen Tina verteld dat ze dezelfde droom heeft gehad.’s Avonds houden de twee meiden, samen met het vriendje van Nancy, Glen Lants (gespeeld door Johnny Depp) een logeerpartij bij Tina thuis om haar gerust te stellen. Als het rebelse vriendje van Tina, Rod Lane (Nick Corri) nog langs komt, duurt het ook niet lang voordat Tina en Rod samen in bed liggen.

Als Tina in slaapt valt, begint de nachtmerrie ook weer. Ze wordt door de zelfde angstaanjagende man aangevallen en even later door hem in haar droom vermoord. Echter overlijd ze in het echt ook, op precies de zelfde manier als in haar droom. Als hoofdverdachte, word haar vriendje Rod gearresteerd.

Hierna wordt ook Nancy gestalked door deze man, na elke droom begint Nancy steeds meer te weten te komen over deze man. Ze is nieuwsgierig en wil dit mysterie oplossen, maar ze moet er ook voorzorgen dat ze zelf niet vermoord wordt. Nancy gaat naar Rod toe, die in de gevangenis zit, om over de vreemde moord van Tina te praten. Rod wordt dezelfde nacht dood aangetroffen in zijn cel, gestikt in zijn kussen. De politie denkt dat Rod zelfmoord gepleegd heeft, maar Nancy denkt dat de man er achter zit.

Omdat Nancy geen goede nachtrust meer kan krijgen, wordt ze door haar moeder naar een kliniek gebracht. Ze valt daar inslaap en wordt opnieuw aangevallen door de man. Nancy wordt ernstig verwond wakker, maar ze wist toch de hoed van de man mee te nemen. Nancy’s moeder trekt een raar gezicht als ze de hoed aan haar moeder laat zien. Hierop trekt Nancy’s moeder een vreemd gezicht, waardoor Nancy erachter komt dat haar moeder een geheim heeft.

Nancy komt via haar moeder achter de naam van de man, namelijk de vroegere kindermoordenaar Freddy Krueger. Freddy zou tenminste twintig kinderen hebben vermoord, voordat de ouders Freddy uit wraak om leven hebben gebracht.

Ondanks dat ik de film na meer dan 20 jaar na uitbrengen gezien heb, kon “A Nightmare on Elm Street” me zeker wel boeien. De film heeft me soms ook nog laten schrikken, ook al zag ik het ruim van te voren aankomen. “A Nightmare on Elm Street” onderscheid zich van andere slasher-films  voornamelijk door het idee om het moorden tijdens in de dromen te laten plaatsvinden. Want wat de slachtoffers ook doen, vroeg of laat zal Freddy ze te pakken krijgen, want niemand red het om zolang wakker te blijven. Met dit als uitgangspunt, behoort “A Nightmare on Elm Street” zeker tot een van de klassiekers  in de horrorgenre. Ook al zijn er betere horrorfilms gemaakt, blijft “A Nightmare on Elm Street” zeker toch eigenzinnig.

Wes Craven had in het begin de opvatting om de sweater van Freddy Krueger de kleuren rood en geel te laten zijn. Later werd er besloten om de sweater toch de kleuren rood en groen mee te geven, omdat deze kleuren voor het menselijk oog lastig te combineren zijn. De reden waarom de regisseur eerst voor de kleuren rood en geel wilde gaan, was omdat het als een ode gebruikt zou worden aan “Plastic Man”, die net als Freddy van vorm kon veranderen. Zo zouden de kijkers Freddy dan toch nog aan de kleuren kunnen herkennen. Wes Craven was van plan om Freddy een stuk gruwelijker te maken dan dat hij nu in de film te zien is. Wes had in gedachten dat de tanden van Freddy meer in het vlees dan in zijn kaak zouden zitten, dat Freddy ook etterende plekken zou hebben en dat er een deel van Freddy’s schedel zichtbaar zou zijn. De grimeur, David B. Miller, wijste Wes er op dat Robert Englund zich dan niet goed zou kunnen bewegen door het pak wat hij aan zou moeten trekken. Wes Craven heeft toen besloten om Freddy te creëren zoals hij nu in de film te zien is.

Als je goed kijkt zie je in “A Nightmare on Elm Street” een verwijzing naar “Evil Dead”. Er hangt een poster van deze film en we zien Nancy naar de Bioscooptrailer van “Evil Dead” kijken. Verder is de handschoen van Freddy nog in de tweede Nightmare on Elm Street gebruikt, waarna de handschoen verdween. Wat wel bekend is, is dat de handschoen nog gebruikt is in “Evil Dead 2”.