A Nightmare on Elm Street (2010)

Poster voor de film "A Nightmare on Elm Street"

A Nightmare on Elm Street (2010)

R 95 min - Horror, Mystery, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2010
Director:  Samuel Bayer
Runtime:  1 h 35 min
Writers:  Wesley Strick


Tagline: Never Sleep Again.

A Nightmare on Elm Street is een horrorserie die zich wat mij betreft tot de klassiekers mag noemen. Het is een filmserie waarin dezelfde acteur de bad guy heeft gespeeld tot iemand anders de rol overnam in de reboot waar deze recensie over gaat. Het verhaal in de originele filmserie ging over een kindermoordenaar Freddy Krueger (Robert Englund), die door een vormfout vrij is gekomen. De ouders van de vermoorde kinderen zijn het hier duidelijk niet mee eens, dus ze besluiten om het recht in eigen handen te nemen. Ze zoeken Freddy op in zijn kelder en steken de boel in de brand, waardoor de moordenaar om het leven komt in de vlammen. Jaren later keert hij terug in de dromen van de kinderen, om ze alsnog gruwelijk te vermoorden. En wie in zijn dromen sterft, gaat in dit geval in het echt ook dood…

Ik ben altijd wat huiverig geweest tegenover het idee van een reboot van deze horror franchise, dus ik heb lang gewacht om hem te kijken. Op een gegeven moment besloot ik om hem alsnog te gaan kijken, omdat het misschien gewoon een nieuw deel was in een serie waarin het verhaal steeds belachelijker werd. Verhaal boeit niet, zolang de moorden maar gruwelijk en creatief zijn… nietwaar? Ik heb het nu lang genoeg uitgesteld, maar dan komen we nu alsnog bij het verhaal van de reboot. Uiteraard bevat deze recensie spoilers, dus pas hiervoor op als je verder leest!

Freddy Krueger is de vriendelijke tuinman van een school. Hij is gek op de kleine kinderen uit een bepaalde klas, en speelt onder andere verstoppertje met ze. Op een dag komen de kinderen lichtelijk verwond en bekrast bij hun ouders. De kinderen vertellen dat Freddy dit heeft gedaan in zijn geheime plek, waar hij ze naartoe neemt. Vervolgens nemen de ouders meteen het recht in eigen handen en verbranden ze de arme tuinman. Jaren later keert de vreselijk verbrande moordenaar terug in de dromen van de kinderen en begint hij ze alsnog stuk voor stuk te vermoorden.

Dan komen we nu bij de belangrijke vraag: waarom hebben ze het verhaal in godesnaam zo erg afgezwakt? Freddy was origineel de zoon van een gruwelijk verkrachtte non, die per ongeluk in het gekkenhuis was opgesloten met honderden gevangenen. Ook verwondde hij de kinderen niet, maar ontvoerde en vermoordde hij ze. Is er tegenwoordig opeens iets mis met verhalen over het doden van kleine kinderen ofzo? Nee dat is het niet, want in andere films gebeurt het ook wel. Bovendien gaat het in deze reboot van onschuldige man tot man die kinderen heeft verwond… Haal dan de politie erbij ofzo, in plaats van hem meteen te verbranden. Dat gebeurde ook in de originele filmserie!

Maargoed, genoeg daarover. Laten we het eens over de persoonlijkheid hebben van de nieuwe versie van Freddy: die heeft hij niet. Het moorden en slachten is allemaal prima uitgewerkt, zelfs een voordeel is dat de jongen probeerde het aan het plafond hangende meisje wakker te maken. Dat probeerde de jongen in de originele versie  namelijk niet echt te doen… Wat ik heel erg mis in deze reboot, is het charisma en de humor die Robert Englund in het personage verwerkte. De originele reeks was misschien flauw en soms wat afgezaagd, maar het was wel een van de sterkere punten en het maakte Freddy zo geweldig. De nieuwe Freddy is wat dat betreft gewoon kwaadaardig, humorloos en heeft het charisma van een houten plank. Een andere kijk op een personage is soms verfrissend, maar in dit geval werkt het voor mij simpelweg niet. De nieuwe Nancy doet het voor mij ook absoluut niet, maar dat kan komen omdat ik haar vergelijk met het origineel waar ik zo gehecht aan ben. Haar moeder is nog steeds niet boeiend, maar zij acteerde in het origineel ook alsof ze op valium leefde…

Al met al is dit niet eens een hele slechte film, zeker niet omdat het de filmserie onder de aandacht brengt van een nieuwe generatie filmkijkers. Het lijdt alleen aan de vele kwalen waar de meeste reboots aan lijden: origineler en creatiever willen zijn dan het origineel. Ook zijn de special effects onnodig veel met computers gedaan, waar het origineel het nog prima grotendeels zonder kon. Dit zie ik als een hele oncreatieve en luie manier van filmmakerij. Aan het einde van de film kun je zeggen dat je je vermaakt hebt, maar je mist gewoon een heleboel onderdelen uit de originele films. Hopelijk gaan ze dit in eventuele vervolgen een stuk beter aanpakken.