A Million Ways to Die in the West

Een western gemaakt door Seth McFarlane. Nu isFamily Guy niet één van mijn favorieten maar had ik door de titel wel de neiging om een trailer te kijken. Ik ben erg blij dat ik dit gedaan heb, want de trailer was dermate goed dat ik daardoor het besluit genomen om hem in de bioscoop te gaan kijken. Waar Seth het meestal houdt bij stemmen doen voor geanimeerde karakters speelt hij dit keer zelf in de film, naast dat hij hem geschreven en geregisseerd heeft. Maar dit viel al te merken aan de humor in deze film.

Het verhaal is dat Louise (Amanda Seyfried) haar relatie met Albert (Seth McFarlane) beëindigd. Hierna wil Albert haar graag terug winnen. Dit wil hij doen door haar jaloers te maken. Het plan hiervoor is afkomstig van Anna (Charlize Theron), die net in het dorpje is komen wonen en hem eigenlijk wel ziet zitten. Zij gaat samen met hem naar de braderie en daagt daar het nieuwe vriendje van Louise uit tot een duel. Dit zorgt voor een grote verandering in hem, want tot dan toe liet hij over zich heen lopen. Dat hij het vriendje uitdaagde tot een duel was voor hemzelf al een verrassing want dat zou hij anders nooit gedaan hebben. Anna helpt hem hierbij want hij weet niet hoe hij met een pistool om moet gaan. Zij heeft echter redelijk wat ervaring met pistolen en door deze samenwerking wordt hij best wel close met haar. Maar hierdoor komt hij weer in grotere problemen terecht die ze samen moeten zien te overwinnen.

De hele film wordt gevuld met western clichés. Deze clichés worden natuurlijk bespot door Albert, die het niet kan laten om overal wel een opmerking over te maken. Hij laat graag zien hoe belachelijk het eigenlijk is. Bijvoorbeeld alle manieren waarop je dood kan gaan, want in het wilde westen waren er een hoop dingen waar je dood aan kon gaan. Deze komen allemaal wel even voorbij. Zo beschreef hij dat elke keer dat hij naar de “outhouse” ging, hij zijn leven riskeerde. Dat hij dan tussen de ratelslangen daar naartoe moet lopen, daar zijn behoefte te doen en dan maar hopen dat hij ondanks de matige hygiëne geen ziektes hieraan zou overhouden.

De film is erg vermakelijk doordat het allemaal net iets anders loopt dan verwacht. De grappen in de film zijn wel duidelijk van Seth McFarlane. Zo is een kenmerk van zijn grappen dat hij er soms een “te” lang laat doorgaan. Zo probeert iemand een hoed af te pakken maar lukt dit niet terwijl hij dit meerdere keren blijft proberen. Als je geen fan bent van zijn humor is hij misschien minder. Het is duidelijk een film die aan elkaar hangt van puberale en flauwe grappen. Verder zijn er ook nog een aantal bekende gezichten die je voorbij ziet komen die zorgen voor een leuke verrassing. Zo komt bijvoorbeeld Ryan Reynolds echt nog net geen minuut in beeld alleen maar om te worden neergeschoten. Als je een fan bent van het werk van McFarlane dan is het zeker een aanrader. Ben je niet zo’n fan van puberale humor dan is de film wel oké.