A Good Day to Die Hard

Poster voor de film "A Good Day to Die Hard"

A Good Day to Die Hard

R 98 min - Action, Thriller
Your rating:

Language:  English, Russian
Release Date:  2013
Director:  John Moore
Runtime:  1 h 38 min
Writers:  Roderick Thorp


Tagline: Yippee Ki-Yay Mother Russia

Good Day To Die Hard is het vijfde deel uit de beroemde Die Hard serie. Deze keer gaat John McClane (Bruce Willis) naar Rusland om zijn zoonJack op te zoeken die vast zit wegens moord. Daar aangekomen blijkt dat Jack een geheim agent is voor de CIA en dat John per ongeluk een belangrijke missie om zeep helpt. Nu moeten vader en zoon samen op pad om de schade te herstellen.

Hiervoor moeten ze samen met een ontsnapte gevangene op zoek naar een kluis om belangrijk bewijsmateriaal tegen een crimineel te vinden.

Het is na de terugkomst van dochter Lucy in deel 4 ook mooi om eens de zoon van John McClane in actie te zien. Beiden waren al kort te zien als kinderen in deel 1, maar daarna hebben we eigenlijk niks meer van ze gezien. Ook is het natuurlijk stoer om te zien dat Jack in de voetsporen van zijn vader treedt als agent.

A Good Day To Die Hard is wederom een stoere actiefilm vol explosies en geweld, maar ook met een goed doordacht verhaal. Zo zit je je bijvoorbeeld de hele film af te vragen wie er nou eigenlijk de bad guy is en wie voor wie werkt. Het begint allemaal vrij simpel, maar het heeft zelfs mij een paar keer weten te verassen.

Verder is het eigenlijk wat je van een Die Hard film verwacht: veel schietpartijen, explosies en oneliners van held McClane. In dit geval eigenlijk helden McClane, een duo dat voor een leuke combinatie zorgt. Jack houdt zich liever strak aan het plan en zijn missie, maar John improviseert veel liever in de meeste situaties. Dit zorgt er uiteraard voor dat hij meerdere plannen van Jack verstoort, met alle gevolgen daarvan.

Wat ik persoonlijk een sterk punt vond aan de film, is dat hij niet in 3D draaide. Hierdoor kunnen de filmmakers zich veel beter richten op de belangrijke punten in plaats van of die kogel nou op je af moet komen of niet. Het was wel weer eens lekker om in de zaal te kunnen zitten zonder een brilletje op en vermoeid te raken door de effecten. Tot slot kan ik alleen maar zeggen dat het weer een lekkere snoeiharde actiefilm is en dat het gaaf was om McClane op het grote scherm te zien. Ik kan liefhebbers van de serie zeker aanraden om ook dit deel weer te gaan kijken. Het wordt alleen wel vrij lastig om de volgorde van de films in de gaten te houden met zulke titels.