40 Days and Nights

Poster voor de film "40 Days and Nights"

40 Days and Nights

PG 90 min - Action, Science Fiction, Adventure, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2012
Director:  Peter Geiger
Runtime:  1 h 30 min
Writers:  H. Perry Horton


Tagline: An Apocalyptic Disaster of Biblical Proportions.

Wat is spannender, een slapende kat of een buitengewoon harde regenstorm? 40 Days and Nightslaat zien dat de storm spannender kan zijn, maar het niet is. De kat laat zien dat hij realistischer is dan 40 Days and Nights. Door alle schoonheidsfoutjes, waarvan de ergste is dat een ark op een woeste zee van binnen gewoon rustig is en geen beweging vertoont, laat de film zien dat hij niet bepaald realistisch is. Daarentegen draait de kat in mijn woonkamer zich nog eens lekker om en geniet hij van zijn dutje. Zoals je waarschijnlijk al merkt: de film kon mij niet veel boeien. Ik had ook al geen hoogstandje verwacht van een film die gemaakt is door “The Asylum”, een filmstudio die voor mij part wel kan sluiten. Ik heb er meerdere films uit deze studio gezien en allemaal met slecht acteerwerk en slechte special effects. De films van Uwe Boll zijn vergeleken met de films van deze studio juweeltjes. Voor diegenen die nog wat van het plot van deze draak van een film willen weten, komt nu dan toch een korte samenvatting van de film.

De eerste dag begint in de Sahara, waar een stel tieners aan racen zijn met 4×4’s. Waarheen? Geen idee, maar op eens komt er van boven een paar bergen een vloedgolf aan zetten. Deze vloedgolf moet de zogenaamde storm zijn. Met computer animatie is de Sahara in een zee veranderd.

Voel je de spanning al?

Gelukkig zijn ze in Amerika al op de hoogte van de storm, want die komt steeds vlugger hun kant op, veel eerder als verwacht. Daar zijn ze op verschillende plekken bezig om een ark te bouwen, maar wij volgen een plek waar Tessa (Monica Keena) zich bezig houdt met alle insecten die mee zouden moeten om de storm te kunnen overleven. Maar alle deze insecten soorten zitten in de trein op weg naar de locatie. Tessa moet samen met Lynn Masters (Christianna Carmine) ze ophalen. Met een helicopter gaan ze naar de trein, die vast zit in de strom.

Naast deze spannende operaties komen er nog twee van deze in de film voor.

Uiteindelijk lukken al de operaties en vertrekt de enige Ark die het heeft gered met de aanwezige mensen. Gelukkig gaan we de reis van de Ark nog mee maken, welke nartuurlijk niet soepel verloopt. Zo gaan de zeilen op de Ark stuk, waarvan ik dacht: “zeilen, hé verrek, dat is nieuw. Daarvoor hadden ze er met het maken van de Ark nog geen problemen mee.

40 Days and Nights doet me denken aan 2012″, die nog redelijk te kijken is. Opzich is het een leuk concept, maar de uitwerking was alles behalve goed. Peter Geiger had mischien toch wat meer moeten opletten tijdens zijn werkzaamheden in de jaren ’90. Maar als je een avondje lekker wilt zeuren over alles wat mis gaat, zou ik zeggen: “zet deze film op, maar zorg dat je iets in huis hebt wat even spannend is, zoals een slapend huisdier of een lavalamp, voor de afwisseling. Zodat je toch een leuke avond hebt.”