31

Het was gewoon in 2014 dat de eerste teasers van 31 online verschenen. Destijds was er nog genoeg te speculeren. Zou het een vervolg worden op de Devils Rejects, een derde Halloween film of een totaal ander iets? Rob Zombie gaf al snel gehoor aan de speculaties met de melding dat het een original story van hem zou worden. Dat niet alleen, hij zou deze film door middel van crowdfunding uit gaan geven om zo niet gehinderd te zijn door het ‘systeem’. Dat de teaserimage een bloederige clown liet zien maakt het geheel voor mij in ieder geval af. Ik ben een sucker voor horror clowns en vind oprecht dat er te weinig goede horror is met deze evil bastards.

Laat ik meteen beginnen met de mededeling dat ik niet per definitie een fan van Rob Zombie zijn films ben. The House of 1000 Corpses vind ik maar matig. Dat geld ook voor The Devil’s Rejects, alhoewel deze zeker beter is. Over de Halloween reeks begin ik niet. The Lords of Salem daarentegen heb ik mij goed mee weten te vermaken. Al met al zie ik in het werk van Zombie een stijgende lijn en ontzettend veel liefde voor het genre, maar hij is er nog niet.

31 is dus de film die Zombie maakt met liefde voor het genre zonder tussenkomst van bemoeizuchtige productiemaatschappijen waarbij hij naar hun pijpen moet dansen. Het eindresultaat is het slechtste werk van Zombie tot nu toe.

In 1976, Halloween avond. Een groepje kermisartiesten is onderweg naar de volgende locatie. Het bonte gezelschap bestaat uit Charly (Sheri Moon-Zombie), Venus (Meg Foster), Panda (Lawrence Hilton-Jacobs), Levon (Kevin Jackson), en Roscoe (Jeff Daniel Phillips). Onderweg worden ze overvallen en naar een murder house gebracht. Een drietal aristocraten, dik onder de schmink waaronder Malcolm McDowell als Father Napoleon-Horatio-Silas Murder. Ze krijgen de opdracht om de nacht te overleven. Om het ze niet te makkelijk te maken moeten ze het opnemen tegen moordzuchtige clowns.

Klinkt als een succes toch? Vooral als je net als ik een sucker bent voor evil clowns.. Helaas is dat alles behalve waar. Ik zal bij het begin beginnen en dat is Sheri Moon-Zombie. Kenners van de film van Zombie weten dat hij zijn vrouw graag in een hoofdrol cast. Op zich doet ze het wel aardig in zijn films, maar ze blinkt nu niet uit als acteertalent. Hier moet de inmiddels al ruim de 40 gepasseerde vrouw doorgaan voor een jong ding. Dat werkt om eerlijk te zien niet al goed, maar daarnaast heeft Zombie haar gecast als de onwaarschijnlijke held van dit verhaal en dat is alles behalve geloofwaardig. De rest van het groepje kermisartiesten speelt maar me om haar in deze film te ondersteunen. Als Sheri deze rol nu goed kon neerzetten dan was de film anders geweest, maar de ode die Rob Zombie zijn vrouw in deze film geeft is niet terecht. Haar karakter is al niet geloofwaardig en hoe zij het doet al evenmin. Dan de clowns. Ik kan niet al ieder ander genieten van een nazi lilliputter clown, maar kom op zeg. Ik denk dat de combinatie als shockerend of controversieel gezien moest worden, maar het is maar een pushover als killer clown. Het duo Psycho Head en Schizo Head voldoet aan al mijn verwachtingen, maar zijn te snel uit beeld. Doomhead, een rol van Richard Brake is geniaal. Niets op aan te merken. Mijn  laatste puntje van kritiek is het taalgebruik. Ik ben helemaal niet vies van wat gevloek in een film, maar Zombie slaat door in deze film. Het speelt zich nota bene in 1976 af. Ik kan mij niet voorstellen dat dit soort taalgebruik destijds normaal was. Nogmaals, ik ben niet vies van wat gevloek, maar voor mij hoeft echt niet elke zin minimaal één keer ‘fuck’ te bevatten.

Natuurlijk heeft 31 ook zijn goede punten. Dat zijn de clowns en de guts en gore op het scherm. Helaas hebben de clowns veel te weinig screen time en maakt de guts en gore de minpunten niet goed. 31 is een gemiste kans van Rob Zombie. De ophef die hij voor uitkomst heeft weten te creëren is deze zeker niet waard. Als dit het voorbeeld is van hoe Zombie werkt als hij volledige vrijheid heeft, alsjeblieft neem deze man snel wat vrijheden af, dan levert hij veel beter werk af. Jammer, jammer, jammer dit. Ik had zulke hoge verwachtingen..