300

Poster voor de film "300"

300

R 117 min - Action, Adventure, War
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2006
Director:  Zack Snyder
Runtime:  1 h 57 min


Tagline: Spartans, prepare for glory!

“Spartans! Ready your breakfast and eat hearty… For tonight, we dine in hell!”

Dit is de quote die me het meest bijgebleven is van de film 300. 300 is de blockbuster die op het moment van schrijven in de bioscopen draait. Het is de derde film van Zack Snyder die de lezers op deze website vast weten te herkennen als de regisseur van de 2004 versie van Dawn of the Dead. Van DOTD 2004 heeft de man een vermakelijk werk gemaakt die naar mijn mening geen DOTD mocht heten maar dat terzijde. 300 is een verfilming van een graphic novel van Frank Miller. Miller zullen de filmkenners weer herkennen als het brein achter de Sin City graphic novels. Zack Snyder en Frank Miller zijn beiden redenen waarom deze blockbuster zijn plek op deze site verdiend.

Een groep Perzische boodschappers arriveert in Sparta en verzoekt audiëntie bij de koning Leonidas (Gerard Butler). Tijdens deze audiëntie eisen ze van de Spartanen dat ze zich onderwerpen aan de heerschappij van Xerxes (Rodrigo Santoro), koning van het Perzische rijk en zelfgemaakt god. Woedend om het lef van deze boodschappers om Sparta om onderdanigheid te vragen trapt hij de boodschapper in de waar deze zijn gevraagde aarde en water (uitdrukking waarmee geëist wordt dat men zich onderwerpt) kan vinden.

Leonidas heeft met deze actie de oorlog aan het Perzische rijk verklaard. Hij roept het orakel om hulp in het maken van een keuze over deze oorlog. Het orakel is Leonidas niet gunstig gezind en verzoekt de koning om tijdens de jaarlijkse Carneian festiviteiten niet ten oorlog te trekken. Leonidas koppig als hij is neemt 300 van zijn beste mannen en trekt ten strijde om het Perzische leger te stoppen bij de nauwe doorgang van de Hot Gates.

Ik denk dat ik verder niet hoef te vertellen dat er van daaruit een ongelofelijke strijd tussen de Spartanen en het Perzische leger plaats gat vinden.

Verdere spoilers daargelaten: Actie, actie en nog eens actie is waar deze film je op trakteert, en hoe. De Spartanen zijn allen zwaar gespierde mannen die meesterlijk met hun zwaard, schild en speer vechten tegenover een duivels leger van Perzen, misvormde monsters en de zogeheten Immortals. Dit alles is opgenomen op blue en green screens (90% blue, 10% green). De gehele film is op deze wijze opgenomen op drie kleine sets en 2 dagen op locatie. De film is net als Sin City niet met een storyboard gefilmd maar rechtstreekse adaptie van de graphic novel. Net als in Sin City zijn er meerdere scènes precies zo overgenomen. Dat in combinatie met de complete cgi setting en het filter wat gebruikt is voor deze film geven de kijker net als met Sin City weer het gevoel om een comic op film te kijken.

De acteurs die de gespierde Spartanen speelden in deze film hebben voordat het filmen begon zich moeten onderwerpen aan een zware training om er zo geblokt uit te gaan zien. Leuk wetenswaardigheidje hierbij is dat Zack Snyder aan deze trainingen mee heeft gedaan. Het acteertalent wat men in deze film laat zien is over the top en bombastisch. Maar ja wat verwacht je bij een graphic novel verfilming van Frank Miller, en dan helemaal zo’n bombastisch verhaal als 300. Ik vind het perfect op zijn plaats hier.

Leuk wetenswaardigheidje is dat Frank Miller de inspiratie voor zijn 300 graphic novel heeft gekregen van de uit 1962 stammende film 300 Spartans. Nu in 2007 is er een film die gebaseerd is op een graphic novel die weer gebaseerd en geïnspireerd is door een andere film. Leuk om te weten is dat ondanks 300 een puur fantasyverhaal is, de film de werkelijke gebeurtenissen tijdens de strijd tussen de Grieken en de Perzen heel erg goed benaderd. Het fantasyaspect wordt vergeven aan de vertelkunsten van Dilios (David Wenham) die de werkelijkheid aan weet te dikken om zo doende een goed verhaal neer te zetten.

De kritieken die deze film krijgt zijn van absolute bagger tot zwaar lovend. Ikzelf ben aardig onder de indruk van deze film. Het is weer een film die in het rijtje thuis past van goede comic (graphic novel) adaptations. Er zijn er daar niet veel van maar men begint te leren hoe het moet.

Wat ik dan wel weer heel erg jammer vind is dat de kortzichte kant van de wereldbevolking deze film beticht van racisme of van een pro Amerikaanse oorlogsboodschap richting Irak. Sterker er zijn landen die deze film verbannen hebben om de weergave van het Perzische leger. Ik persoonlijk vindt dat mensen die in dit soort film deze boodschappen zien en willen zien veel te ver gaan en de boodschap van simpel vermaak gewoon missen. Wat me overigens wel verbaast is dat deze film waarin ik genoeg ledematen, hoofden en bloed heb zien rondgaan in vol detail zo’n blockbuster kan worden. In de exploitation films vanuit Italië uit de jaren 70 en 80 ging er minder bloed, ledematen en hoofden zo expliciet het beeld door en deze films werden spontaan verbannen. Nu zo ongeveer 30 jaar later worden film met meer gore dan een standaard Italiaanse cannibal flick blockbusters?! Vreemd, maar ik geniet er wel van!

Eindoordeel: Ja, goede adaptatie van de graphic novel, heerlijk brainless actiespektakel met meer bloed en gore dan een standaard cannibal flick! Wat wil je zo af en toe nog meer?