30 Days of Night

Poster voor de film "30 Days of Night"

30 Days of Night

R 113 min - Horror, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2007
Director:  David Slade
Runtime:  1 h 53 min


Tagline: They're Coming!

In 2002 krijgt Steve Niles (comic schrijver) plotsklaps succes met zijn nieuwe serie 30 Days of Night uitgegeven door IDW Publishing. De serie gaat over een stadje in Alaska genaamd Barrow waar het eens per jaar 30 dagen nacht is. Dit rustieke stadje wordt tijdens deze 30 dagen nacht overvallen door een groep vampieren die gebruik willen maken van deze 30 dagen duisternis om tot een feeding frenzy over te gaan. De protagonisten van het verhaal zijn Eben Oleson, Stella Oleson en enkele andere bewoners van Barrow.

Deze comic serie heeft verscheidene vervolgen opgeleverd die eveneens succesvol waren. Het succes van deze serie is de filmindustrie niet ontgaan. In 2002 is meteen al een optie gekocht van IDW om de serie om te zetten naar een film. Sam Raimi werd meteen bij dit project betrokken in de eerste instantie als regisseur. Het geheel kwam niet van de grond totdat in 2004 het screenplay van Niles herschreven werd door Stuart Beattie. Sam Raimi besloot alleen de productie van de film op zich te nemen. Het duurde niet lang voor David Slade aangetrokken werd als regisseur voor deze adaptatie van 30 Days of Night. Het script onderging nog een aantal herschrijvingen die echter allen door Steve Niles als zeer goed werden beschouwd. In 2006 kwam het geheel echt van de grond toen Josh Hartnett en Melissa George aangetrokken werden als Eben en Stella Oleson. In oktober 2007 zag 30 Days of Night dan eindelijk het daglicht.

De film is zeer getrouw aan het bronmateriaal. Er is enkel gebruik gemaakt van de eerste 30 Days of Night serie die dezelfde naam draagt. We volgen de bewoners van Barrow die zich voorbereiden op de 30 Days of Night die hen te wachten staat. We zien de invasie van de oude vampieren en hoe de bewoners hiermee omgaan. We zien de strijd die Eben en Stella te wachten staat.

30 Days of Night mag in het rijtje gestopt worden van brongetrouwe adaptaties van comics. Steve Niles was zeer tevreden over de verfilming van de eerste 30 Days of Night serie evenals de weergave van de vampieren in deze film. Ben Templesmith; de illustrator van de eerste miniserie heeft de vampieren een ander uiterlijk gegeven dan dat men gewend is van vampieren. Over het algemeen zijn de vampieren waar de filmkijker op getrakteerd word sensueel, erg mooi met een vleugje mysterie wat gevaar met zich meebrengt. Niets van deze sensualiteit is terug te vinden in 30 Days of Night. De vampieren die we hier te zien krijgen zijn rauw, dierlijk en in geen enkele zin meer sensueel te noemen. Persoonlijk kan ik de sensuele vampier erg waarderen, maar in 30 Days of Night wordt de rauwe dierlijke kant van de vampier weergegeven zoals deze denk ik behoort te zijn. Daarnaast is de eeuwenoude taal die de vampieren spreken in de serie ook behouden. Ze spreken in de film een niet bestaande taal die dierlijk, oud en zeer duister klinkt. Deze taal is speciaal voor de film ontwikkelt.

Naast dat 30 Days of Night geslaagd is om een trouwe adaptatie van het bronmateriaal te zijn, is het ook nog eens een goede film voor de liefhebber van horror en vampieren. We worden zoals het hoort getrakteerd op wat blood en gore, maar ook op een opbouwende spanning die bij hedendaagse vampieren films vaak ontbreekt. De vampier wordt hier weergegeven als het beest wat hij behoort te zijn. Over het algemeen ben ik positief over deze film echter ben ik niet zo te spreken over de hoofdrol spelers van deze film. Josh Hartnett en Melissa George zijn zeker niet slecht, ze komen echter niet goed over op mij. De karakers worden te 1-dimensionaal neergezet terwijl er veel meer dan dit gesuggereerd word in de film. David Slade lijkt in deze meer tijd aan de actie en da vampieren te willen besteden dan de bewoners van Barrow. Dit had heel erg goed gekund als David ook meer screentime hieraan besteed had. Echter is het zo dat veel screentime opgaat aan de 1-dimensionale karakters uit deze film. Al met al is wat mij betreft 30 Days of Night geslaagd als vampire flick evenals comic adaptation.

Even een laatste noot voor de mensen onder ons die meer over het werkelijke Barrow willen weten. Barrow zoals deze neergezet wordt in de comics en in de film lijkt in niets op het werkelijke Barrow. In de eerste instantie is deze plaats lang niet zo afgelegen en afgesneden van de buitenwereld als 30 Days of Night je wil doen geloven. Verder is het zo dat dit stadje niet 30 dagen in duisternis gehuld is. Barrow is in werkelijkheid 67 dagenin duisternis gehuld die geleidelijk aan inslaat en ook wer geleidelijk aan verdwijnt. Voor het soort verhaal als in 30 Days of Night geef ik echter graag de voorkeur aan diens Barrow.