28 Days Later

Poster voor de film "28 Days Later..."

28 Days Later

R 113 min - Horror, Thriller, Science Fiction
Your rating:

Country:   United Kingdom
Language:  Spanish, English
Release Date:  2002
Director:  Danny Boyle
Runtime:  1 h 53 min


Tagline: His fear began when he woke up alone. His terror began when he realised he wasn't.

Een tijdje terug is de zombie-hype weer begonnen. Het is eigenlijk weer begonnen denk ik door onder andere Resident Evil maar ook door een andere film van Engelse bodem, namelijk 28 Days Later. Nu heb ik niet zo veel horror van Engelse bodem gezien en al helemaal geen zombie-films. Dus naar deze film was ik heel erg benieuwd en zodra deze uit was heb ik hem meteen gehuurd en niet lang daarna ook aan mijn verzameling toegevoegd. Het mes snijdt aan beide kanten word wel eens gezegd en dat geld voor deze film ook. Aan de ene kant was ik heel erg teleurgesteld maar aan de andere kant ook weer aangenaam verrast.

Het is 28 dagen na de infectie. Cillian Murphyword wakker in een leeg ziekenhuis. Nadat hij opstaat en het infuus uit zijn arm trekt gaat hij op onderzoek uit en komt tot de conclusie dat hij hier alleen is. Na een snoepautomaat te hebben overvallen gaat hij de straten van Londen op en hier krijgen we de meest indrukwekkende beelden van de hele film. We zien enkele minuten lang onder een onheilspellende sound Cillian rondlopen in een verlaten Londen. Nu ben ik zelf 1 keer in Londen geweest maar ik heb daar op welke tijd dan ook geen lege straten gezien. Deze beelden brengen een zekere sfeer teweeg die door de muziek versterkt word. Wat de verlaten stad veel kracht meegeeft is het beeld van de muur volgeplakt met foto’s, tekeningen en afscheidsbrieven e.d. Even later vindt Cillian in een kerk enkele overlevenden. Alleen deze overlevenden zijn niet degenen waar hij naar op zoek was, maar geïnfecteerden. Na de priester neergeslagen te hebben vlucht hij voor de door het Rage virus geïnfecteerden. Hij word gered door twee niet geïnfecteerden en teamt up met ze.

Vanaf de team up met Naomi Harris en Noah Huntleybegint een psychologisch spel met af en toe een lekker gore element. Cillian hoort van de twee wat er nu met Engeland gebeurt is en hoort ook dat de laatste berichten zijn dat de infectie ook in Frankrijk en New York is. Helaas is dat nieuws alweer van een tijdje terug en weten ze niet of de infectie gestopt is of dat de hele wereld ertegen aan het kampen is. Noah vertelt hoe hij zijn familie verloren is ten tijde van de uitbraak en het enige waar Cillian op dat moment aan kan denken is zijn eigen familie en ze gaan de dag erna op weg. Eenmaal bij de ouders van Cillian worden we getrakteerd op een paar mooie beelden. Cillian die nog steeds niet doorheeft in wat voor gevaar ze verkeren word aangevallen door een paar geïnfecteerden maar word weer gered door Naomi en Noah. Tijdens deze aanval is Noah waarschijnlijk besmet geraakt en word zonder enig mededogen door Naomi in kleine stukjes gehakt.

Ze vluchten uit angst voor meerdere geïnfecteerden en zien bij een flatgebouw licht branden. Ze besluiten hier naar toe te gaan en stuiten op nog twee overlevenden. Namelijk Brendan Gleeson en Megan Burns. Na een slechte start komt Brendan met het nieuws dat hij een radioboodschap van het leger heeft. Hier gaan ze met z’n allen naar onderweg. De reis levert nog wat hachelijke situaties op en Brendan overleeft het niet maar de overlevenden weten het tot het legerkamp te redden.

Eenmaal in het legerkamp aangekomen blijkt dat er nog beschaving is op de door de geïnfecteerden geregeerde wereld. Ze hebben een boiler voor warm water, genoeg eten, afdoende beveiliging enz. Helaas de beschaving die de militairen ophouden blijkt maar een dun laagje vernis te zijn. Hieronder bljkt namelijk hun ware aard te zitten. Nu komt dus echt het ware verhaal van de film naar boven want ze laten nu zien wat mensen met geen uitzicht zullen doen en wat er voor nodig is om alle waarden en normen die je meekrijgt in het leven weg te gooien. Voor de één kennelijk minder dan voor de ander. Deze uitersten komen in 28 Days Later tot botsing met een climax tussen de militairen zonder beschaving en Cillian met beschaving.

Deze film heb ik nu twee keer gezien en zie de tweede keer meer dan de eerste keer. Dit is iets wat een film goed maakt maar als het de eerste keer compleet verkeerd overkomt dan kan het de film ook slecht maken.Ten eerste wil ik zeggen dat er bijna overal een grote fout over deze film gemaakt word door het een zombiefilm te noemen. Deze fout wordt vaker genoemd maar ik noem hem hier ook, zombies zijn doden die door wat voor reden dan ook weer opgestaan zijn. De mensen in 28 Days Later zijn geïnfecteerd met een virus waardoor ze zich gedragen als zombies maar ze leven nog wel. Ondanks deze fout moet ik zeggen dat ik de geïnfecteerden best wel cool vind. Stel je voor een virus waardoor je een super adrenaline kick krijgt en een constante staat van pure haat. Lachen toch. Wat ik wel jammer vind is dat de achterliggende gedachte niet goed naar voren komt. Het idee vind ik erg goed het is ook erg goed gedaan hoe de mensen in deze situatie reageren. Het samenspel wat tussen Naomi en Cillian ontstaat vind ook erg goed. Alleen heel erg jammer van het cheesy einde wat een vervolg teweeg brengt. Al met al een leuke film om een keer te kijken maar verwacht geen splatter/zombie film want dan kom je van een heel erg koude kermis thuis. Maar als je een film wilt met ietsiepietsie splatter effecten en een knipoog naar het zombiegenre waar je over na kunt denken dan kun je hier mee vermaken. Advies als het verhaal de eerste keer niet goed overkomt of er zitten gaten in voor je kijk hem dan een tweede keer dan komt het verhaal een stuk beter over.