24 Hours to Live

Brian Smrz mag je een oude rot in het vak noemen. Al vanaf begin jaren 80 is hij actief in de filmwereld als stuntman om op een gegeven moment de coördinatie van stunts op zich te nemen. De films waar hij aan meegewerkt heeft zijn niet de minste actiefilms. Denk aan Men in Black, Mission Impossible, Blade, X-Men Origins: Wolverine en Taxi om er maar een paar te noemen. Hij weet dan ook als geen ander hoe je actie en stunts het beste in beeld kan krijgen. Gaat hem dit ook zo goed af als regisseur van een actiefilm?

24 Hours to Live gaat over Travis Conrad (Ethan Hawke), een huurling met een missie die bestaat uit een hit die alleen hij uit kan voeren. Hij is namelijk de beste in wat hij doet. Travis mag dan goed zijn, maar gewetenloos is hij niet. Zijn geweten staat hem in de weg als hij de bewaakster van zijn hit moet uitschakelen, maar het op het laatste moment niet doet. Dit komt hem duur te staan want zij heeft hier geen moeite mee en maakt hem af. Einde verhaal toch?? Nee zeker niet, want de organisatie was niet klaar met Travis. Hij wordt weer tot leven gewekt en krijgt een tweede kans. Hoe hij zijn tweede kans benut? Daar moet je de film zelf voor kijken, let wel, hij heeft maar 24 uur…

Klinkt dit je allemaal erg bekend in de oren? Mij wel. De beste omschrijving van 24 Hours to Live is een mix van John Wick en Crank, maar dan met een geheel ander sausje. Laat ik meteen aangeven dat 24 Hours to Live een erg onderhoudende actiefilm is, maar het niveau van de twee eerder genoemde films niet weet te halen. Het is allemaal een beetje net niet, wat erg jammer is. Het script is net niet spannend genoeg en het acteerwerk is net niet diepgaand genoeg, maar de actie daarentegen is erg goed. Ontzettend mooi in beeld gebracht en hard. Hierin zie je direct de hand van Brian Smrz wat deze film voor mij in ieder geval tot een hoger niveau weet te tillen. Hij mag dan weliswaar nog weinig ervaring hebben met een goed plot, veelzijdige karakterontwikkeling en de benodigde diepgang, maar de potentie zit er wel.

Ondanks dat 24 Hours to Live richting de ‘net niet’ leunt komt deze film er bij mij toch nog positief af en dan hoofdzakelijk door de factor actie. Natuurlijk speelt het voor mij ook mee dat er ondanks de matige acteerprestaties een goede cast in deze film te vinden is. Ethan Hawke is niet mijn eerste keus voor een actieheld, maar hij brengt het er aardig van af. Liam Cunningham kan ik moeilijk los van de Game of Thrones setting zien, maar ook hij is interessant in zijn rol. Toch wordt de show duidelijk gestolen door Rutger Hauer als de schoonvader van Travis. Er zit zelfs nog een knipoog naar Hobo with a Shotgun in. Al met al gewoon een erg vermakelijke film die net boven de 13 in een dozijn weet uit te stijgen.