2019 Il Ultimo Silenzio

2019 Il Ultimo Silenzio

46 min - Horror, Splatter
Your rating:

Country:   Finland
Language:  Finnish
Release Date:  2004
Runtime:  0 h 46 min


10 jaar nadat Team Splattenstein hun eerste productie Maahanmuuttajat heeft uitgebracht komen ze met 2019 Il Ultimo Silenzio. Zoals jullie in de andere recensies van de Team Splattenstein producties hebben kunnen lezen had het team zo zijn problemen en tijdsgebrek. Dit is hun laatste film geworden waarmee ze besloten hebben om alles uit de kast te halen om hun beste werk tot dan af te leveren.

De wereld is op de rand van een nucleaire ramp. Een terroristische groepering heeft aangekondigd om een nieuwe wereld in te luiden door de bom te laten vallen. Een agent genaamd Silence (Jussi Väisänen) is de groepering op het spoor en weet ze uiteindelijk ook te vinden. Silence grijpt in maar helaas hij is te laat. Voor dood achtergelaten door de terroristen vallen de bommen. 10 jaren later, we leven in een post apocalyptische nucleaire wereld. Langzaam maar zeker probeert de wereld de ramp te boven te komen, wat als het aan NCO (de terroristische organisatie verantwoordelijk voor deze ramp) ligt niet gaat gebeuren. In deze wereld is er één man die het tegen hen op durft te nemen: Silence. Hij heeft de martelingen en de bom overleefd al dan niet zonder kleerscheuren. Hij heeft zichzelf de afgelopen 10 jaren in leven weten te houden met pijn en moeite met maar één reden om door te gaan… WRAAK! En laat Silence door een opdracht van Gas Chamber (Mikko Pohjola) nu net misschien wel zijn enige kans voor wraak op een dienblad aangereikt krijgen.

Zoals je al kunt lezen heeft de zwanenzang van Team Splattenstein een verhaal waar je zeker wat me kunt doen, en er wordt ook wat meegedaan. Het verhaal is duidelijk wen wordt goed uitgewerkt dor de heren. Het enige minpunt wat ik het verhaal en de uitwerking ervan heb aan te merken is het post apocalyptische sfeertje. Ze hebben het duidelijk geïntroduceerd alleen het is naar mijn mening te weinig en niet goed genoeg nar voren gekomen. Team Splattenstein vind deze film zelf hun beste werk en ik moet zeggen dat ik het daar mee eens ben. Er zit meer gore in dan in al hun andere films en de gore is van een hoog niveau op de typische Team Splattenstein manier. Het acteerwerk is weer heerlijk. Jussi Väisänen schittert als Silence met als geniale tegenspeler Tomi Flyckt als Funny Boy. De andere rollen zijn waarbij ik zeker Mikko niet moet vergeten. Geweldige karakter zet hij hier neer. Je kan ook absoluut zien dat hier meer tijd en geld dan voorheen aan besteed is, ten eerste al door de SFX die in deze film zitten. Het is niet van Hollywood kwaliteiten maar dat verwacht ik ook helemaal niet te zien.

Het is een goede keuze geweest om bij het laatste werk van het Team om Count Splattenstein eindelijk te ruste te leggen en een compleet ander soort film te maken. In deze film hebben ze alles gestoken wat ze hadden en konden. Ze hebben hun kennis, geld en natuurlijk een hoop lol in deze film gestopt en dat valt te zien. De inspiraties voor deze film zijn ook duidelijk te zien en daar is op verschillende momenten ook een goede knipooog naar. Denk aan Escape From New York, 2019 After the fall of New York, Robocop en als best knipoog nog wel de titel. 2019 Il Ultimo Silenzio, een titel die volgens het team helemaal niets te betekenen heeft maar zoals het team het zelf zegt: “It’s a homage to the Italian trashmovies, which titles always sounded so cool to the finnish ear….. it’s to bring back some of the nostalgy of the days when massive amounts of Italian trash/gore/splatter-movies were released on vhs weekly. Tjah wat kan ik er nog meer over zeggen? Veel, heel erg veel maar ik denk dat ik deze recensie afsluit met als mededeling ga naar de website van Team Splattenstein download de film en oordeel zelf!