13 Assassins

Seven Samurai is met recht één van de beste films ooit gemaakt. Om een film als deze te evenaren of zelfs te overtreffen moet je van goeden huize komen.13 Assassins gaat deze strijd aan, echter overtreft deze Seven Samurai niet, alhoewel deze toch aardig dicht in de buurt komt.

Het verhaal is op ware feiten gebaseerd. In feodaal Japan is er een clan die onder het regime van een wrede heerser allerlei gruwelijkheden moet doorstaan.Heer Naritsugu draait zijn hand niet om voor moord, marteling of verkrachting. Zijn onderdanen zijn echter aan hem gebonden door de eed die ze gezworen hebben. Eén van zijn onderdanen kan de schaamte van diens heer echter niet meer verdragen en pleegt sepuko, oftewel rituele zelfmoord. Deze wanhoopsdaad is de eerste stap tegen Naritsugu. Een oude krijgsheer roept Shinzaemon Shimada, een ervaren samurai bij zich en confronteert hem met de gruweldadan van Naritsugu. Ook hij ziet in dat er actie ondernomen moet worden om deze wreedheden te stoppen. Tijdens deze bespreking besluit hij een groep samurai samen te stellen om Naritsugu te vermoorden. Met 12 samurai en 1 woud gids gaan ze de schijnbaar onmogelijke strijd aan van 13 tegen honderden.

Met een speeltijd van bijna 2 en een half uur is het erg makkelijk om een zeer uitgebreide introductie te doen van de dertien opstandelingen. Miike Takashi kiest hier echter niet voor. In het eerste gedeelte van de film worden we geconfronteerd met de gruwelijkheden van het regime, het tweede gedeelte stelt ons voor aan de opstandelingen en het derde afsluitende gedeelte laat de strijd zien. De strijd die we op het scherm te zijn krijgen neemt meer dan een uur in beslag!

Het tempo wat deze film neemt is erg krachtig. Zoals net al eerder geschreven neemt Miike de tijd voor introductie, maar gaat hij snel over op een strijd die je nog niet eerder op het scherm gezien hebt. Met een dusdanig lange strijd kun je als kijker snel de aandacht verliezen of is er de kans dat het niet meer interessant wordt om naar te kijken, hier is dat echter helemaal niet zo. De vertoonde strijd verveelt geen moment en is overduidelijk een werk van liefde voor het genre. Wat je ziet is fantastisch camerawerk en een uitmuntende montage.

Seven Samurai is het voorbeeld van een bijna perfecte samurai film, 13 Assassins komt dicht in de buurt. Miike Takashi kennen we natuurlijk allemaal van films zoals Audition of Ichi the Killer, met deze film laat hij zien dat hij veel meer in zijn mars heeft. Ik durf zelfs wel zo ver te gaan dat hij met deze film heeft laten zien dat een meesterlijk goede filmmaker is. Nu alleen hopen dat hij deze kunst verder uit gaat werken en zich niet laat verleiden tot te makkelijke genrefilms om even geld binnen te halen. Mocht je deze film een keer tegenkomen, let dan wel goed op de speeltijd. Er zijn namelijk twee versies in de omloop. De theatrical release duurt maar 2 uur terwijl de internationale release (aka director’s cut) bijna 2 en een half uur duurt. Een aantal scenes zijn langer, maar er zitten ook extra scenes in die niet in de theatrical te vinden zijn. Een belangrijk aspect wat in de theatrical niet goed uit de verf komt is de rol van Koyata, de woud gids. In de theatrical kun je al vermoeden dat hij niet geheel menselijk is, in de director’s cut komt deze echter veel beter naar voren. Daarnaast heeft de director’s cut ook nog eens meer humor, voornamelijk dankzij Koyata.