127 Hours

Poster voor de film "127 Hours"

127 Hours

R 94 min - Adventure, Drama, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2010
Director:  Danny Boyle
Runtime:  1 h 34 min


Tagline: There is no force more powerful than the will to live.

Een acteur kan een film maken of breken. Logisch natuurlijk, echter gaat dat voor de film 127 Hours wel heel erg op. In deze film moet je het 94 minuten met zo goed als één acteur doen. James Franco is de man die ons deze gehele film moet weten te entertainen. Of hem dit in mijn geval gelukt is zul je verderop in deze recensie lezen, hij heeft het grote publiek wel weten te entertainen met een Oscar nominatie op naam.

Simpel verhaal
Het verhaal van 127 Hours kan heel erg simpel samengevat worden: Man is aan het hiken, valt in het ravijn, zit vast en komt eruit. En als we heel eerlijk zijn is dat eigenlijk ook het plot van deze film. Natuurlijk zitten er nog wel een aantal extra elementen in, zoals een delirium, ontmoetingen in de film en flashbacks. Feit blijft echter wel dat we het anderhalf uur moeten doen met een man die in het ravijn gevallen is.

Waar gebeurd
De kreet ‘based on a true story’ zou je in verkooptaal bijna een Unique Selling Point kunnen noemen om veel publiek te trekken. Vele van deze waargebeurde drama’s hebben last van overacting, een te geromantiseerd verhaal, karakter en meer van dit soort. Op zich is dat logisch aangezien het van een feature length film wel de bedoeling is dat deze publiek trekt. Het geheel dan dikker aanzetten dan het in werkelijkheid gebeurd is, hoort er bij. 127 Hours is hier geen uitzondering op. Het werkelijke verhaal wat er voorgespiegeld krijgen is van Aron Ralston. Deze man is namelijk zoals de film verteld vast komen te zitten en heeft zichzelf weten te bevrijden door zijn eigen arm te amputeren. Hij heeft dit avontuur overleeft en is tegenwoordig nog steeds actief als bergbeklimmer en all-round avonturier. Zijn reactie op het zien van deze film was dat deze zo dicht mogelijk bij het werkelijk gebeurde in de buurt komt als mogelijk is. Natuurlijk zijn er aanpassingen op de werkelijkheid, maar dat was voor Aron maar een klein detail.

Anderhalf uur naar één man kijken
Zoals al eerder in deze recensie aangegeven moeten we het anderhalf uur zo ongeveer doen met James Franco in de rol van Aron Ralston. Wat het geheel nog sterker maakt is dat we inderdaad het grootste gedeelte van de film kijken naar James terwijl hij vastzit in het ravijn. Redelijk aan het begin van de film zit hij al vast en kon ik niet anders dan denken; ‘Hoe gaan James Franco en Danny Boyle mij de rest van deze film entertainen?’ Ik kan alleen maar zeggen dat ze dat gelukt is! James is overtuigend in zijn rol van Aron en Danny weet hem en het verhaal uitstekend te regisseren.

Eindoordeel
Ik kan over 127 Hours best lang doorgaan. Deze film heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Het verhaal wat verteld wordt is een indrukwekkend verhaal en de wijze waarop dit vertaald wordt naar het scherm is ook prachtig. We hebben hier te maken met een film die niet voor iedereen weggelegd is, maar ben je van prachtig geschoten films, indrukwekkende verhalen of ijzersterk acteerwerk, dan kan ik je deze film warm aanbevelen.