10 Cloverfield Lane

Poster voor de film ""

10 Cloverfield Lane

PG-13 103 min - Drama, Horror, Mystery, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2016
Director:  Dan Trachtenberg
Runtime:  1 h 43 min


Tagline: Monsters come in many forms.

Het zal je maar gebeuren… je krijgt een auto ongeluk en daarna wordt je wakker in een bunker waar een man je vertelt dat de wereld is geëindigd en al het leven op de oppervlakte waarschijnlijk zo goed als dood is. Dit is wat er in 10 Cloverfield Lane met Michelle (Mary Elizabeth Winstead) gebeurt. De man in kwestie is Howard (John Goodman) en het wordt al snel duidelijk dat hij een doomsday prepper is die ze niet allemaal op een rijtje heeft. Dan hebben we in de bunker ook nog Emmett (John Gallagher Jr.), een aannemer die Howard heeft geholpen met het bouwen van zijn bunker. Hij is daar omdat hij op gegeven moment rare flitsen in de verte zag en naar de bunker van Howard is gevlucht, waar hij gelukkig naar binnen mocht.

In het begin is Michelle uiteraard zeer wantrouwig over Howard. Ze gelooft er niks van dat er een apocalyptische gebeurtenis is gebeurd, en ze probeert daarom ook te ontsnappen. Maar net op het moment dat ze bijna ontsnapt en door het raampje van de laatste deur die tussen haar en de buitenwereld staat ziet ze iets dat haar laat geloven in wat Howard allemaal zegt. Het trio probeert er daarom maar het beste van te maken in de bunker. Totdat zij en Emmett iets ontdekken over Howard waardoor ze zich in de bunker nog minder veilig voelen dan buiten. Langzaam maar zeker begint het rustige leven in de bunker te ontrafelen.

Wat deze film heel goed doet is het wisselen tussen twee genres. Aan de ene kant is het een soort van post-apocalyptische survival film, en aan de andere kant is het weer meer een thriller. Met uitzondering van het stuk in het midden waar iedereen hun lot heeft geaccepteerd is er continu een hevige spanning in de lucht. Howard is het ene moment een aardige man, met toch wel wat rare trekjes, maar dit kan zo omslaan in een zeer duistere en intimiderende kant. De film laat je ook tot het einde de kijker zich afvragen wat er nu precies met de buitenwereld is gebeurt. Er is dan wel de gebeurtenis die Michelle aanschouwt waardoor ze van gedachten veranderd over het leven in de bunker, maar dit vertelt alsnog weinig over wat er daadwerkelijk aan de hand is. Dit wordt ook pas op het einde duidelijk gemaakt, en waarschijnlijk heb je als kijker dan dezelfde reactie als Michelle in de film. Ik had dat zeker wel.

Al met al, een zeer pakkende film waarbij je je continu blijft afvragen wat voor verrassing er nu weer op de loer ligt, en zeker eentje om nog vaker te kijken.