06

06


Your rating:

Release Date:  1994
Director:  Theo van Gogh
Runtime:  Duration unknown


“06” is een film van Theo van Gogh. Een regisseur die ik eigenlijk pas veel te laat heb ontdekt. Ik kende voor zijn dood alleen het werk Submission. Wat ik overigens een heel goed hard en verhelderend maar toch een beetje te kwetsend stuk vond. Helaas is de beste man niet meer. Want ik vind zijn werk toch wel met kop en schouders boven de rest van Nederland uitsteken.

Het verhaal:
“06” gaat over 2 mensen; namelijk Sarah Wevers (Ariane Schluter) en Thomas Venema (Ad van Kempen) die elkaar ontmoeten via een 06 advertentie. De 2 kennen elkaar slechts en alleen maar van stem. Het verwachtingspatroon van Sarah en Thomas in verband met hun relatie laat de gemoederen hoog op lopen. En de film is dan naast een aaneenschakeling van masturbaties een psychologische oorlog om hun eigen genot te laten verzadigen.

“06” is de 2e film die ik van Theo van Gogh heb gezien. Toen ik hem voor het eerst zag moest ik wel lachen om de dialogen van Sarah en Thomas. Het ziet er allemaal heel klungelig uit, maar juist daardoor word de film een stuk geloofwaardiger. Je word in een positie gedrukt waarmee je stiekem kunt mee gluren. Iets wat veel mensen in het dagelijkse leven bij anderen willen doen. Ook vind ik het opmerkelijk hoe een film met slechts 2 acteurs zich goed kan presenteren. Het is dan ook juist die kracht wat de film bij mij zo bijzonder maakt.

Ik zou tot slot willen zeggen. Dat je eigenlijk het hele oeuvre van Theo van Gogh moet gaan kijken. De man heeft veel gemaakt. Veel kleine werkjes en zo nu en dan een wat groter project. “06” is na mijn mening een heel lichtelijk erotische film die bijna iedereen wel kan boeien.

http://dai.ly/xqqpwh