Movies That Matter Festival 2020

Van vrijdag 20 maart tot en met zaterdag 28 maart gaat in Den Haag weer het Movies That Matter Festival van start. Het Movies That Matter Festival is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving. Het festival biedt 9 dagen aan feature length films, documentaires, debatten, muziek en nog véél meer.  

Competitieprogramma’s

Het Movies That Matter Festival kent drie verschillende competitieprogramma’s; in Activist worden in samenwerking met Anmesty International verschillende documentaires vertoond over het werk en het leven van verdedigers van mensenrechten. Het tweede programma, Camera Justitia, zoomt in op onder andere het belang van de rechtstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde programma is Dutch Movies Matter. Hierin worden Nederlandse films en documentaires vertoond die ogen openen voor de mensenrechten.

Allen Tegen Allen & Atlantis

Twee films uit het uitgebreide filmprogramma zijn ook al bekend. Het gaat hier om de Nederlandse documentaire Allen Tegen Allen van regisseur Luuk Bouwman. Allen Tegen Allen schetst een beeld van hoe het vooroorlogse fascisme langzamerhand aan terrein heeft gewonnen aan de hand van uniek archiefmateriaal. In de film Atlantis van Valentyn Vasyanovych (winnaar van de Horizons Award op het filmfestival van Venetië) gaat een veteraan uit Oost-Oekraïne op zoek naar kracht en hoop voor de toekomst. Deze twee films worden in het themaprogramma 75 jaar vrijheid vertoond.

Naast het uitgebreide filmprogramma kent het Movies That Matter ook vele themaprogramma’s zoals Earth Matters over duurzaamheid en On The Move over migratie. In het thema Chosen By … (wat voorheen Weapon of Choice was) kiezen een aantal prominente Nederlanders hun favoriete films en in Chosen By YOU worden vijf films die door het publiek gekozen zijn vertoond. Het Movies That Matter Festival presenteert bovendien een uitgebreid verdiepingsprogramma met verschillende Masterclasses, inleidingen, Q&A’s, muziekoptredens en een expositie.

Het festival vindt plaats vanaf vrijdag 20 maart tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Het volledige programma zal eind februari online staan op de site. Kaartverkoop zal vanaf 5 maart starten, dus houd de website van het Movies That Matter Festival goed in de gaten.