Midnighter: The Complete Wildstorm Series

Midnighter: The Complete Wildstorm Series Boek omslag Midnighter: The Complete Wildstorm Series
Stormwatch, The Authority
Garth Ennis, Keith Giffen, Brian K. Vaughan
Action, Science Fiction, Fantasy
Wildstorm, DC
2006
Softcover, Trade Paperback
512
Chris Sprouse, Karl Story, Glenn Fabry, John Paul Leon, Darick Robertson

2011, DC’s The New 52. 52 titels die een relaunch of reboot van het DC universum tot gevolg heeft gehad. Het is vanaf dat moment dat Midnighter een DC character is. Als onderdeel van Stormwatch kon je hem zien, in zijn eigen serie en enkele andere (mini) series. Maar Midnighter gaat al langer mee, maar dan onder de vlag van Wildstorm.

Korte geschiedenisles, in 1992 kwam de derde grote comic studio op; Image Comics. Image ontstond als tegenstroming tegen de big two Marvel en DC omdat daar de rechten voor een nieuw gecreëerd character direct naar de studio ging. Om de rechten bij de bedenker te houden is er een nieuwe studio gekomen die bestond uit diverse andere kleinere studio’s; Wildstorm, Todd McFarlane Productions, Highbrow Entertainment, Shadowline, Top Cow Productions en Extreme Studios. Wildstorm als onderdeel van Image is in 1999 naar DC gegaan met al diens characters. Midnighter was hier onderdeel van en is onder de DC/Wildstorm vlag verder gegaan als lid van The Authority.

In 2006 kreeg Midnighter zijn eigen solo reeks. Midnighter als personage kan je het beste vergelijken met Batman, maar dan cynischer, harder en dodelijker. Zijn krachten bestaan uit versnelde genezing en het vooraf kunnen zien wat zijn tegenstanders van plan zijn wat hem de mogelijkheid geeft om het te voorkomen. Hij is openlijk homoseksueel en een stel met mede Authority lid Apollo die te vergelijken is met Superman. Warren Ellis is de man die Midnighter bedacht heeft.

Oorspronkelijk zou Midnighter maar uit zes nummers bestaan maar de run heeft het 20 nummers volgehouden. Ik was er even bang voor dat we een ijzersterk begin zouden krijgen in deze eerste zes delen om daarna flink af te zwakken maar niets is minder waar. De eerste story arc zet Midighter tegenover Paulus, een man die hem chanteert en terugstuurt in de tijd om Hitler te vermoorden. Natuurlijk zijn er Time Cops die dit tegen moeten gaan waarbij Midnighter een prachtige blik in de toekomst krijgt. Als openlijk homoseksueel is hij vrij duidelijk richting vrouwen die avances maken, en hij het echter niet verwacht dat een seksuele voorkeur honderden jaren in de toekomst niet meer bestaat. Nou ja, niet meer op basis van geslacht, maar gewoon op basis van persoon. Hilarische story arc die gevolgd wordt door enkele ‘losse verhalen’ die wederom erg sterk zijn. De run sluit af met een tweedelige story arc waarbij Midnighter een verleden krijgt. Hij weet namelijk niets van zijn verleden voordat hij Midnighter werd. Hier krijgt hij een geschiedenis en een leven voor zijn krachten. Natuurlijk pakt het allemaal anders uit dan verwacht en weet hij zich te verwikkelen in tal van intriges en gevechten.

20 nummers maar, waarbij het einde ook als een einde voelt. Natuurlijk is het verhaal van Midnighter verder gegaan in andere series en is hij nu heden ten dage ook nog steeds op het comic toneel, maar met deze trade paperback hebben we een goede en complete run van dit character. Ik snap waarom hij afgedaan wordt als een Batman kloon, maar je doet hem hiermee wel te kort. Warren Ellis, Garth Ennis en later Keith Giffen hebben hem diepgang gegeven en zetten een personage neer wat gelaagd is erg goed op eigen benen kan staan. Qua cynisme en geweld is hij een vrij donker karakter, maar de humor die hij erbij gebruikt breekt de setting. Met Midnighter hebben we niet alleen een personage, maar ook een run voor volwassenen. Gewelddadig, sexual innuendo en galgenhumor. Hier kan ik persoonlijk enorm van genieten. Ook onder de vlag van DC liet Wildstorm zien een goede tegenstroming te zijn van de mainstream comics. Het is allemaal net even iets anders en daarmee ontzetten verfrissend. Mocht je deze vrij gemakkelijk te verkrijgen TPB zien liggen, gewoon meenemen. Als je van superhero comics houdt dan is dit een gok die zichzelf zeker goed uitbetaalt!