Lego Indiana Jones: The Original Adventures

Lego Indiana Jones: The Original Adventures Boek omslag Lego Indiana Jones: The Original Adventures
Lego Indiana Jones
Action-adventure
LucasArts, Feral Interactive
2008
Jon Burton
Traveller's Tales, TT Fusion
Microsoft Windows, Nintendo DS, OS X, PlayStation 2, PlayStation 3,PlayStation Portable, Wii, Xbox 360
Single-player, multiplayer

Tegenwoordig zijn Lego games niet meer weg te denken. De meest populaire games zijn gebaseerd op bekende franchises. Soms hebben ze een uniek (in de meeste gevallen slapjes) verhaal, terwijl ze in andere gevallen direct een verhaal van meerdere films volgen. Het laatste is het geval in de game waar deze recensie over gaat.

Indiana Jones is een populaire filmfranchise. Lego Indiana Jones: The Original Adventures is gebaseerd op de franchise op het moment dat het nog een trilogie was. De vierde film zit dus nog niet in deze game, maar is uitgebreid in beeld gebracht in het vervolg op deze game. Ook heb ik behoorlijk wat moeite moeten doen om deze game in handen te krijgen. Dit kwam doordat de game tijdelijk uit de winkels is gehaald, omdat je een bepaalde versie van de Wii firmware kon softmodden met de game savefile.

Lego Indiana Jones is de standaard filmfranchise Lego game. Je volgt het welbekende verhaal van Raiders of the Lost Ark, Temple of Doom en The Last Crusade in een losse manier. Je speelt door levels, die door cutscenes aan elkaar hangen die grotendeels als een soort parodie en/of familievriendelijke versie dienen. Op deze manier schiet je in de levels wel vijanden dood, maar worden ze in de filmpjes bijvoorbeeld met een banaan verslagen.

De controls voor de Wii versie zijn wat onwennig als je een standaard Playstation controller gewend bent. Ook helpt het niet mee dat bijvoorbeeld de controls voor de zweep op verlichte plekken wel eens willen wisselen. Zo moet je in de meeste gevallen op A drukken, terwijl het soms opeens een druk op de Z knop vereist. In vroege Lego games als deze wordt dit ook absoluut nergens aangegeven. Het is fijn als je handje niet wordt vastgehouden, maar af en toe een beetje duidelijkheid is ook wel fijn.

De graphics doen wat ze moeten doen in een bevredigend eenvoudige Lego stijl. Het is precies wat je zou moeten verwachten en het is goed voor wat het is.

De gameplay is alleen wel een beetje onhandig en het is in de meeste gevallen moeilijk om diepte te zien, waardoor je snel een sprong mist. Oneindig respawnen nadat je dood gaat is fijn, waardoor je eigenlijk geen reden hebt om op te geven. Ook kun je na het uitspelen van de game allerlei collectibles vinden in free play mode, waardoor je meer game voor je geld hebt. Dit voegt eigenlijk weinig toe, behalve dat je allerlei crap krijgt om achteraf naar te kijken.

Lego Indiana Jones: The Original Adventures is een leuke game, maar gaat te snel vervelen. Dit soort games speel je eigenlijk puur om de cutscenes te kunnen zien in Lego stijl. Ik raad deze game dus puur aan voor hardcore Indy en/of Lego fans.