Jubileum Schokkend Nieuws filmmagazine

SchokkendNieuws_100-550x712Schokkend Nieuws, al sinds 1992 ‘griezelig goed’ op de hoogte van alles op het gebied van horror-, sciencefiction-, fantasy- en cultfilms, is jarig. De 100ste editie van het tweemaandelijkse filmglossy ligt vanaf 8 februari in de winkels in Nederland en Vlaanderen.

Schokkend Nieuws #100 bevat weer een rijke verzameling artikelen, interviews, recensies en columns waar de filmliefde vanaf spat. Striptekenaar Peter Pontiac maakte voor deze speciale gelegenheid de cover. Tekenaar Erik Kriek levert een heuse jubileum-uitklapposter. De ‘schokkende’ centerfold vol zombies die uit het graf herrijzen is het verjaarscadeau van het filmblad aan zijn lezers.

Phil van Tongeren, als enige van de huidige redactie bij de geboorte aanwezig, schreef een uitvoerige terugblik op 21 jaar Schokkend Nieuws. Wat ooit begon als een zwart-wit gedrukt fanblaadje van het kliekje horrorliefhebbers rond het Weekend of Terror, is uitgegroeid tot een serieus en actueel filmblad. Van Tongeren haalt met enige weemoed herinneringen op aan de oprichtingsvergadering en de ontmoetingen met enkele van de meest markante acteurs en regisseurs. Zelfspot is er ook: Phil citeert gretig uit de eerste SN-artikelen over ‘nieuwe ontwikkelingen’ als de laserdisk, dvd of het internet.

De lezers gaven het blad al hun eigen cadeautje: de Schokkend Nieuws Top 100 Aller Tijden. Een oproep leverde maar liefst 719 verschillende titels op: de favoriete genrefilms van lezers, medewerkers en collega filmjournalisten. The Thing van John Carpenter prijkt fier bovenaan, op een paar punten afstand van de nummer twee, Ridley Scotts Alien. Op nummer drie staat, hoe kan het ook anders, The Exorcist. De gehele lijst, voorzien van een kort commentaar door hoofdredacteur Barend de Voogd, leest als een boodschappenlijst voor de ware fan.

Want er blijft altijd wel een nieuwe (of juist een oude) film te ontdekken. Naast alle jubileum-gerelateerde artikelen bevat Schokkend Nieuws #100 ook een vier-paginaportret van Alfred Hitchcock, een artikel over de binnenkort in de bioscoop te verschijnen sprookjeshorrorfilms Hansel & Gretel: Witch Hunters en Jack the Giant Slayer én een groot interview met jaren ’80-actiefilmspecialist James Glickenhaus. De regisseur van o.a.The Exterminator is tegenwoordig investment banker en verzot op race-auto’s, maar heeft nergens spijt van.

En verder natuurlijk de gebruikelijke dvd-, blu-ray- en boekrecensies. De fotorubriek Breedbeeld is weer wel gewijd aan het jubileum. Met stills van mislukte verjaardagfeestjes uit o.a. The Birds,Bloody Birthday, Sisters, Creepshow, Happy Birthday to Me en Friday the 13th part VIII: The New Blood, trakteert Schokkend Nieuws op bloedtaart: ‘Lang zullen we lijden!’