John Heijink over Kapitein Kreiss, de Nederlandse Cyberpunk strip!

kapitein_kreiss_01Het BUT Film Festival wordt niet voor niets een broedplaats van creativiteit genoemd! John Heijink was tijdens de 8ste editie te gast om een exclusieve editie van Kapitein Kreiss deel 1 te presenteren en te signeren. Kapitein Kreiss is zoals je in dit interview kan lezen een Nederlandse cyberpunk strip. John is naast striptekenaar een liefhebber van films en dan ook voornamelijk cyberpunk. Tijdens het festival raakten wij aan de praat en besloten we om contact te houden. Dit contact heeft nu tot een samenwerking geresulteerd waarbij John TOTF tips geeft om te recenseren, wij hem mogen interviewen over zijn inspiratie en hij een film-art aan TOTF levert deze maand! Lees hier het resultaat van ons interview.

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben 45 jaar, geboren in Eindhoven en heb 17 jaar in Spanje gewoond en gewerkt. Daar was ik werkzaam als Grafisch Ontwerper en Beeldend Bunstenaar, met name schilderijen en strips.

Wat is Kapitein Kreiss?

Kapitein Kreiss is een vracht-transport piloot. Hij moet radioactief afval vervoeren voor staatsbedrijven die van het kernafval hamburgers maken voor Fastfood ketens die ook van de staat zijn.

Hoe is Kapitein Kreiss ontstaan?

De naam voor de persoon is ontstaan in de trein naar Berlijn, ik wilde een korte harde naam, met vette oranje letters op een zwarte achtergrond.

Wat is jouw inspiratie voor deze strips?

De inspiratie komt zeker uit alle cyberpunk-films uit de jaren tachtig, maar ook goede sci fi strips zoals Storm, Trigië (Don Lawrence) en tekenaars zoals Moebius en Enki Bilal.

In de Kapitein Kreiss reeks staat de stad Eindhoven met regelmaat centraal in een toekomstige vorm, hoe belangrijk was dit voor jou om te doen?

Eindhoven heeft een kille/ droevige uitstraling, wat ik geweldig vind. Ik hou van moderne architectuur in koude regen en mist, het past precies in de cyberpunk wereld die ik in de strips van Kapitein Kreiss geschapen heb.

Je laat in de strips ook Japanse cultuur en het Duitse industriële naar voren komen, waarom heb je deze twee aspecten naar voren laten komen?

Dat zijn allemaal invloeden die ik tijdens mijn reizen opgedaan heb. Toen ik in Tokio was vond ik dat de architectuur veel leek op die van Eindhoven, maar dan 50 maal groter. En voor Berlijn geldt hetzelfde, grote industriële kille steden, heerlijk, perfect voor cyberpunk.

In de strips maken we kennis met de band Ape Army, hoe is deze band ontstaan en waar heb jij inspiratie uitgehaald voor deze band?

In de jaren tachtig kwam ik vaak in de Effenaar, daar speelden veel alternatieve bands en in Dynamo, daar werd Hardrock Death/en Heavy Metal gespeeld. Ape Army is een mix van al die bands die ik gezien heb. Bands die mij het meest inspireren zijn: Joy Division, Human Puppets, Front 242, Caberet Voltaire, de vroegere The Human League, Kraftwerk, maar ook Punkrock zoals The Stooges, The Ramones. Henri Rolins. Ozzy Osbourne, Rammstein en space surf zoals Man or Astro-man?. (deze band is heel erg geïnspireerd door B-movies)

De toekomst die jij schetst is er eentje waarbij mensen slaven zijn van de maatschappij en onderdrukt worden door grote bedrijven. In hoeverre zie jij deze toekomst werkelijkheid worden?

Het is al werkelijkheid! We worden continu gevolgd door bewakingscameras en Google en Facebook verzamelen persoonsgegevens, we denken dat we vrij zijn maar in werkelijkheid moeten we In het gareel lopen willen we eten en overleven.

Kun je ons ook iets meer vertellen over je oudere werk?

Mijn eerste strips, waren geïnspireerd door underground strips zoals Robert Crumb, Rick Griffen en in Nederland Peter Pontiac.

Van Theo Frot heb je ook nog een animatie gemaakt die op Brabant TV is uitgezonden. Waarom heb je een animatie gemaakt en hoe is deze ontvangen?

Eigenlijk was het een experiment. Het was namelijk de eerste animatie film gemaakt met een video camera. Een kennis van mij had een video camera die 6 beeldjes per seconden kon schieten. Als je de film afdraaide zag je duidelijk pauzes tussen de reeks beelden. Ik besloot hem snel af te draaien en dan kopiëren met een andere video, en natuurlijk geluid erbij monteren. Toen kreeg je een leuk resultaat. Bij een plaatselijke videoclub kreeg ik de publieksprijs en werd ik uitgenodigd voor een interview op Omroep Brabant, waar de film werd vertoond.

Jij bent ook een ontzettende filmliefhebber, welke films moet je als liefhebber van cyberpunk echt gezien hebben en waarom?

Blade Runner! Dat is een film die toen ie uitkwam slecht werd ontvangen, omdat veel mensen hem niet begrepen. Nu is het een cultfilm. Ridley Scott heeft door zijn invloeden van strips zoals Moebius en Enki Bilal het genre’ Cyberpunk’ op het witte doek gezet

Voor TOTF recenseren wij op advies van jou de volgende films: Hardware, Bladerunner en Ghost in the Shell. Wat betekenen deze films voor jou?

  • Voor Blade Runner, zie het vorige antwoord!
  • Hardware is een typische Cyberpunkfilm uit de jaren tachtig. Ik vind dat die onderschat is. Ze hebben met een laag budget een heel mooie film gemaakt met ruige synthesizer bands zoals Revolting Cocks die op de achtergrond scheuren terwijl de hoofdpersoon een cyber kunstwerk maakt. En natuurlijk Lemmy van Motörhead die mee speelt als water taxi chauffeur en Iggy Pop als een radio dj.
  • Ghost in the Shell… is pure liefde voor de “klare lijn”, ik heb m denk ik 35 keer gezien. Er is een scène waar je een stuk of zes tekeningen van Aziatische steden zitten (stills), in een woord ge-weldig, plus die muziek op de achtergrond, dit is cyberpunk-art in zijn mooiste vorm. In deel 2 hebben ze sommige scenes digitaal gemaakt, waarbij de klare lijn wegvalt, dat vind ik jammer. Het verhaal is zeer goed.

Als Kapitein Kreiss verfilmt gaat worden wie zou dit dan op moeten pakken en welke cast zie jij daar graag in terugkomen? 

Theo Maasen als Kapitein Kreiss en Clarice van Houten als Luitenant Brandon. Theo is groot en breed en kan goed acteren. Clarice kan goed karakter rollen spelen, ik denk dat zij een goed cyberpunk-meisje kan spelen, met zware make up.

Het lijkt me geweldig om met studenten die spelletjes ontwerpen een enorme digitale/live action Cyberpunk movie te maken. Kapitein Kreiss op het doek dat zou geweldig zijn!

Ik denk dat ik hem zelf zou regisseren met behulp van jou, dat lijkt me geweldig.

Maart 2014 komt de derde Kapitein Kreiss uit, kun je daar al iets over vertellen?

De Spiegelplaneet: Kapitein Kreiss en het Lunafront maken dit keer een verre ruimtereis die ze op 4,3 lichtjaren van de aarde brengt. Ze willen de planeet Centauri A bezoeken en verkennen. Bij aankomst op die planeet blijkt dat alles hetzelfde is als op de planeet aarde. Dezelfde steden, dezelfde voertuigen, dezelfde mensen, letterlijk alles is hetzelfde. Het lijkt wel of de aarde in deze planeet is gespiegeld. We maken in dit verhaal kennis met een nieuwe hoofdpersoon in de vorm van de ruige smokkelaar Dunkin, die zelf ook van de aarde afkomstig blijkt. En voor de muzikale omlijsting zorgt wederom de band Ape Army…

  • Live action of animé? Allebei (Ze moeten allebei aan bepaalde Criteria voldoen)
  • Remake of origineel? Origineel
  • Robocop of Terminator? Terminator
  • Aliens of Predator? Aliens
  • Steampunk of Cyberpunk? Cyberpunk
  • Japanse Cyberpunk of Westerse Cyberpunk? Westers

Nog een laatste toevoeging of iets wat je gemist hebt in dit interview?

Het was een leuk interview.

John Heijink.