International Documentary Film Festival Amsterdam

Vanaf 17 tot en met 28 november staat Amsterdam in het teken van alweer de 34e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats. Na een veel bewogen jaar waarin verscheidene Film Festivals niet door zijn gegaan of in een online omgeving zijn gehouden gaan dankzij de versoepelingen op cultureel gebied de theaters en filmzalen in Amsterdam weer open voor het International Documentary Film Festival Amsterdam. Of het nu in Tuschinsky, Eye of Kriterion wordt gehouden, of in kleinere zalen als Podium Mozaïek, Café Kuyl en Vlaams Kultuurhuis De Brakke Grond. Voor meer dan een week kan men genieten van de meest intrigerende en interessante documentaires.

Wij willen in de aanloop naar het IDFA een drietal films uitlichten.

The Mirror and the Window van regisseur Diego Gutiérrez

Twee mensen op twee verschillende plekken in de wereld vragen filmmaker Diego Gutiérrez om hen te filmen; zijn beste vriend en zijn moeder. Ze weten allebei dat ze niet lang meer te leven hebben. Al pratend proberen beiden zichzelf te begrijpen; de redenen, het doel en het spoor van hun pad door deze wereld. De nabijheid van hun naderende einde triggert een reis. Een tocht naar een plek zonder spoor van menselijk leven. Een mogelijk vacuüm van kleur, geluid, textuur en geur. Een poging om het niets te visualiseren, om het aan te raken. Door naar zijn vriend en zijn moeder te luisteren, door zich aan hen te spiegelen en deel te nemen aan die tocht, probeert de filmmaker ergens dichtbij te komen. Bij dat wat niet valt uit te leggen. Waarom zijn we hier? Is het de moeite waard? Is het genoeg? The Mirror and the Window is en expeditie, een uitdrijving en een bezwering als voorbereiding op de grote sprong in de leegte, in een poging te begrijpen waar het leven om draait.

The Mirror and the Window

De Schatten van de Krim van regisseur Oeke Hogendijk

De kunstobjecten van de reizende tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee liggen al ruim zes jaar gegijzeld in de kelders van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De artefacten kunnen niet meer naar huis terug; sinds Poetin’s annexatie van de Krim is de kunstcollectie stateloos geworden. In De Schatten van de Krim zien we hoe de kunstschatten speelbal zijn geworden van een politiek schouwspel, waarbij de emoties van betrokken partijen hoog oplopen.

The Treasures of Crimea

The History of the Civil War van regisseur Dizga Vertov (gerestaureerd door Nikolai Izvolov)

Honderd jaar na de eerste en enige (besloten) vertoning van The History of the Civil War, de tweede film van documentaire pionier Dziga Vertov, wordt de film, waarvan lang gedacht was dat hij verloren was gegaan, voor het eerst publiekelijk vertoond – met live muziek van The Anvil Orchestra. Verschillende gebeurtenissen en sleutelfiguren uit de Russische burgeroorlog (1917-1921), zoals Leon Trotsky, passeren de revue in deze historische film. Nikolay Izvolov restaureerde de film, nadat hij in 2018 al Vertov’s The Anniversary of the Revolution naar het IDFA bracht. 

The History of the Civil War

Kijk voor het volledige programma op IDFA.nl