Infinity

Infinity Boek omslag Infinity
Marvel NOW's Infinity
Jonathan Hickman
Science Fiction, Action, Fantasy
Marvel
2013
Softcover, Trade Paperback, Hardcover
632
Jim Cheung, Jerome Opena, Dustin Weaver

Het is 2013 en Thanos komt terug in een nieuwe Infinity reeks! De laatste Infinity reeks; Infinity Abyss komt alweer uit 2002, geschreven door het brein achter Thanos, Jim Starlin. Deze volgende Infinity geeft ons een storyarc geschreven door Hickman, de schrijver die  verantwoordelijk was voor de geweldige Future Foundation reeks. Het zal zeker geen Infinity zijn zoals de fans van de jaren 90 kennen en misschien wel verwachten. Dit verhaal is onderdeel van het Marvel NOW initiatief, een ‘reboot’ van Marvel die begonnen is in 2012. Deze reboot wou meer de aandacht vestigen op de characters die ook in de MCU bekendheid genoten. Het concept was om oude lezers te behouden en nieuwe lezers te trekken. Goed concept uiteraard, echter is Marvel NOW voor vele ‘oud’ Marvel lezers het moment geweest om te stoppen met Marvel. Hickman’s Infinity is dus deels voor de oude garde en deels voor de nieuwe aanwas.

Er is een galactische dreiging. Een ras voor het begin van de tijd is weer verschenen in het universum; The Builders. Dit ras vernietigd de werelden die zij als ongeschikt zien. De aarde, die onder de hoede staat van Ex Nihilo en Abyss is de volgende die vernietigd moet worden. De aarde is tevens het middelpunt van het multiversum die dreigt te ontsporen. Om dit te voorkomen moet de aarde en zijn inwoners sterven. The Avengers onder leiding van Captain America gaan de ruimte in om The Builders te onderscheppen en te stoppen. Hiervoor wordt er een nieuw team samengesteld bestaande uit oude bekenden zoals Spider-Woman, Thor, Iron Man, Captain Marvel maar ook ‘nieuwe’ gezichten zoals Sunspot, Cannonball, Ex Nihilo, Starbrand en Nightmask. Een aantal van deze nieuwe gezichten kennen we natuurlijk al van andere comicreeksen, maar we maken voor het eerst kennis met bijvoorbeeld Ex Nihilo, Nightmask en Starbrand. Tenminste, deze versie van Starbrand. Eenmaal in de ruimte sluiten de Avengers zich aan bij Skrulls, Shi’ar en de Kree om maar een paar rassen te noemen. Gezamenlijk gaan ze de strijd aan met de Builders.

Op het thuisfront is het alles behalve rustig. Het moment van het ‘verdwijnen’ van de ‘groten’ van de aarde is ook het moment dat Thanos terug keert naar de aarde. Samen met zijn elitestrijders The Black Order gaat hij van planeet naar planeet om zijn homage op te halen. Deze bestaat uit de hoofden van alle inwoners met de leeftijd van 16 tot en met 22.  De aarde is de volgende planeet waar hij zijn homage op gaat halen. Hij wil dit halen bij de Inhumans. Thanos heeft hier echter een goede reden voor, hij wil er zeker van zijn dat er nergens waar hij een gezel heeft gehad, een kind van hem kan leven. Thanos zelf gaat de strijd aan met de koning van de Inhumans, Black Bolt, terwijl hij zijn Black Order op pad stuurt om meer te weten te komen over de Infinity Stones. Black Dwarf zoekt het slachtveld op met Black Panther en het leger van Wakanda, Ebony Maw neemt bezit van Dr. Strange terwijl de rest van de Black Order op zijn of haar eigen manier de strijd voor Thanos aangaat.

Infinity is in de basis best een sterke en goede serie. Het is goed geschreven en zet een space opera neer die prachtig verfilmd zou kunnen worden. Toch zit ik met een wrang gevoel wanneer ik de trade paperback wegleg. Zoals in de introductie al aangegeven is Infinity onderdeel van Marvel NOW, de reboot uit 2012 van het Marvel Universe. De personages waar ik mee opgegroeid ben zijn personages die onderhevig zijn aan veranderingen en meegaan met hun tijd. Captain America bijvoorbeeld is niet de man die in de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi’s vecht. Hij is veel meer geworden dankzij vele schrijvers en is nog altijd onderhevig aan veranderingen. Helaas was het bij Marvel NOW ook de intentie om bestaande characters geheel anders neer te zetten. Thanos is hier het slachtoffer van geweest. De solistische strijder van de dood gaat hier de samenwerking aan om zijn nakomelingen op te zoeken en te doden. Dit past niet bij de Thanos die in de jaren 90 door Jim Starlin is neergezet. Natuurlijk moet ook Thanos groeien en veranderen, maar ik herken hem hier niet meer en dat is ontzettend jammer voor fans van de ‘oude’ Thanos.

Wat Marvel NOW echter wel heel goed heeft gedaan is het (her)introduceren van nieuwe en obscure personages. Starbrand bijvoorbeeld komt oorspronkelijk uit de New Universe verhaallijnen van Marvel uit de jaren 90. Dit personage is in verschillende incarnaties voorbij gekomen bij Marvel, maar hier heeft hij een nieuw gezicht gekregen. Ook de echt nieuwe personages zoals Ex Nihilo en Nightmask beloven veel goeds. Characters die al jaren in Marvel hadden kunnen zitten en hier meteen met diepte geïntroduceerd worden.

Het verhaal is sterk, de nieuwe personages zijn sterk, maar de dwangmatige veranderingen van personages en  teamsamenstellingen van Avengers zitten mij niet lekker. Het moet allemaal net even anders om zoveel mogelijk nieuwe lezers te trekken waarbij ze de oude garde voor mijn gevoel teveel vergeten. Onder de streep is dit nog steeds een verhaallijn die erg goed wegleest, maar zeker niet één van de beste major storyarcs van Marvel van de laatste jaren. Ik denk dat hier less is more van toepassing was geweest.