In Memorian: Rutger Hauer

Afgelopen vrijdag is Rutger Hauer op 75 jarige leeftijd na een kort sterfbed overleden, vandaag woensdag 24 juli is hij in besloten kring begraven. Wij wensen de familie en nabestaanden alle sterkte toe.

Rutger Hauer wordt door velen gezien als één van, al dan niet de beste acteur van Nederland. Als acteur brak hij in Nederland door met Turks Fruit met Monique van de Ven als tegenspeelster. Deze film gemaakt door een andere Nederlandse held Paul Verhoeven is één van de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilms aller tijden. De echte (internationale) doorbraak kwam echter 4 jaar later met Soldaat van Oranje. Dit opende de weg voor hem om in Hollywood aan de bak te komen. In 1982 kreeg hij zijn meest iconische rol als Roy Batty in Ridley Scott’s Blade Runner. Hierna was Rutger Hauer een merk en veel gevraagd acteur en is hij in tientallen films te zien waaronder Blind Fury, een Zatoichi verfilming, Buffy the Vampire Slayer, The Hitcher, Flesh & Blood (wederom een samenwerking met Paul Verhoeven) en vele anderen.

De genre kenner en liefhebber ziet nu al aan het ‘begin’ van carrière vele genre titels voorbij komen Dit is een trend die hij de jaren daarna doorzet met diverse science fictions, fantasy’s en zelfs enkele comic verfilmingen zoals Batman Begins en Sin City. Zijn voorliefde voor de genrefilm werd in 2011 vereeuwigd in de film Hobo With a Shotgun wat hem zelfs in 2017 een Career Achievement Award van het genre festival Imagine oplevert. Niet alleen binnen genre films krijgt Rutger erkenning, maar in 2013 wordt hij ook geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ook buiten zijn eigen films om was Rutger Hauer erg actief. Hij heeft in 2006 zijn eigen filmacademie opgezet en stimuleerde korte (genre) filmmakers. Buiten film om was hij erg actief voor het rode kruis, het aidsfonds en zijn eigen stichting de Rutger Hauer Starfish Association, een organisatie om kinderen en zwangere vrouwen met hiv en/of aids te helpen.