In Memorian: Billy Drago

Op maandag 24 juni 2019 is acteur Billy Drago op 73-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een beroerte. Hoewel de naam van Billy Drago menigeen misschien weinig zegt, zullen er veel mensen zijn die hem van gezicht wel zullen herkennen.

Billy Eugene Burrows Jr. werd op 30 november 1945 geboren in Hugoton, Kansas. Voor zijn stage name heeft hij de meisjesnaam van zijn grootmoeder aangenomen om verwarring met een andere acteur te voorkomen.

Voordat Billy Drago zijn acteer carrière is begonnen was hij journalist bij Associated Press en een populaire stem op de radio. Na een korte periode als stuntman en studeren aan de Universiteit van Kansas is Drago bij een acteergroep gegaan.

Billy Drago heeft vele rollen op zijn naam staan, hoewel weinig bekende. Drago is zijn carrière begonnen met de tv-film No Other Love en met een herhalende rol in de serie The Chisholms. Verder heeft hij rollen gehad in Windwalker, Cutter’s Way en Trapper John, M.D., om er maar een paar te noemen. Maar Billy Drago is waarschijnlijk het meest bekend om zijn rol als maffia Frank Nitti, de handlanger van Al Capone in The Untouchables van Brian De Palma uit 1987, met onder andere Sean Connery, Kevin Costner en Robert DeNiro.

Hiernaast heeft Billy Drago veel meer rollen gehad, waaronder in de serie The X-Files en vertolkte hij de demoon Barbas in de serie Charmed.

Billy Drago was tot haar overlijden getrouwd met actrice Silvana Gallardo. Met Gallardo heeft Drago twee zonen gekregen, waaronder acteur Darren E. Burrows.