In Memoriam: Yasuta Sato

Op vrijdag 1 maart 2019 bereikte ons het droevige nieuws dat de oprichter van Takara Toys, Yasuta Sato, op 94 jarige leeftijd overleden is aan de gevolgen van ouderdom.

Yasuta Sato is op 20 maart 1924 geboren in Iwaki. Een stad in het Fukushima prefectuur in Japan. In 1955 richtte Sato het bedrijf Satoh Vinyl Industries op. Dit bedrijf was de voorloper van Takara Toys. In 1967 werd de naam veranderd en Takara Toys was een feit.

In 1974 bracht Takara toys de Mikuruman en Diaclone speelgoedlijnen uit. Al snel werd dit opgemerkt door het Amerikaanse bedrijf Hasbro. Hasbro kocht de licenties van de beide speelgoedlijnen op en de iconische Transformers waren geboren.

Sato ging in 1994 met pensioen, maar in 1999 keerde hij terug bij Takara Toys, waar hij tot 2002 diende. Na zijn pensioen, kreeg hij een doctors graad in Engineering van de universiteit van Yamagata, waar hij als gastdocent les gaf in business management. Yasuta Sato heeft in 1955 de basis gezet voor één van de grootste speelgoedbedrijven in Japan. Na de fusie met Tomy in 2006, werd Takara Tomy het op een na grootste speelgoedbedrijf van Japan, met headliner speelgoed zoals: The Transformers, Pokémon en Beyblade.