In Memoriam: Terry Jones

Op 22-01-2020 bereikte ons het treurige nieuws dat Terry Jones, een van de leden van het Monty Python comedy team, op 77 jarige leeftijd is komen te overlijden.

Terry Jones werd op 01 februari 1942 geboren in het het stadje Colwyn Bay, in Wales in het Verenigd Koninkrijk. Nadat hij de basisschool doorlopen had, ging hij naar de Royal Grammar School in Guildford, voordat hij de Engelse taal ging studeren aan de prestigeuze Oxford Universiteit. Tijdens zijn studie hier, ontmoette hij mede komiek Micheal Palin, die een jaar later dan hem aan Oxford begon te studeren. Samen met Pailin begon hij sketches op te voeren in The Oxford Revue (een comedy groep bestaande uit studenten aan de Oxford Universiteit, red.).

Voor dat hij met Monty Python begon, speelde hij eerst in comedy shows zoals “Twice a Fortnight” & “The Complete and Utter History of Britain”. In deze shows voerde hij samen met Micheal Palin, Graeme Garden, Bill Oddie en Jonathan Lynn sketches op. In de tussen tijd, speelde hij ook in de comedy serie “Do Not Adjust your Set”, waar hij mede komiek Eric Idle ontmoette. Al snel hierna werd het Monty Python comedy team opgericht.

Als onderdeel van het Monty Python comedy team, maakte Terry Jones onderdeel uit van vele satirische sketches. Ook begon zijn regiecarriere bij Monthy Python. Samen met Terry Gilliam nam hij de regie van de Monty Python klassieker “Monty Python and the Holy Grail” op zich. Hierna regisseerde hij de andere Python films “Life of Brian” en “Monty Python’s The Meaning of Life”. De laatste film die hij regisseerde, was de Britse Science Fiction Comedy “Absolutely Anything”, waar onder andere sterren zoals Robin Williams, Simon Pegg en Kate Beckinsale aan mee werkten.

Terry Jones is overleden aan de gevolgen van primaire progressieve afasie. Dit is een zeldzame vorm van dementie, waarbij het taalvermogen van de patient steeds verder wordt aangetast. Terry Jones is op 21-02-2020 overleden in zijn huis in Noord Londen.