In Memoriam: Stephen Hawking

Op woensdag 14 maart 2018 bereikte ons het droevige nieuws dat wetenschapper Stephen Hawking op 76 jarige leeftijd overleden is.

Stephen Hawking is op 8 januari 1942 geboren in het Britse Oxford. Hij staat voornamelijk bekend als wetenschapper op het gebied van toegepaste wiskunde en theoretische natuurkunde. Hij heeft theoretisch aangetoond dat zwarte gaten verdampen en dat er hier straling bij vrijkomt. Deze straling wordt ook, sinds de ontdekking hiervan in 1974, hawkingstraling genoemd.

Hoe cru het ook is, Stephen Hawking is bij het grote publiek voornamelijk bekend geworden door zijn ziekte. In 1962 merkte hij op dat hij steeds moeilijker ging praten en dat hij onhandiger werd. Al snel werd de diagnose ALS (Amyotrofe Laterale Sclerose, red.) gesteld. Tegen alle verwachtingen in, behaalde Stephen Hawking ondanks zijn ziekte zijn doctoraat.

In 1985 kreeg Stephen Hawking een zeer zware longontsteking. Dit zorgde er voor dat hij met machines in leven gehouden moest worden. Door een operatie om zijn toestand te verbeteren, werden zijn stembanden doorgesneden, wat er voor zorgde dat hij niet meer kon praten. Zijn toenmalige vrouw werd doen aangeraden om de life support te beëindigen, maar zij wilde dat niet. Er werd een computerprogramma geschreven, waarmee Stephen woorden kon selecteren door middel van oogbewegingen. Tevens werd er een spraakcomputer aangestuurd, waardoor hij weer een stem had. Deze systemen werden later in zijn rolstoel ingebouwd.

Stephen Hawking is een cult icoon geworden door zijn optredens in verschillende series, waaronder The Big Bang Theory, The Simpsons, Dexter’s Lab, Futurama, Family Guy, Star Trek: The Next Generation en Fairly Odd Parents.

In 2014 werd de film The Theory of Everything uitgebracht. Deze film is een biografische film over het leven van Stephen Hawking, ten tijde van zijn Cambridge periode. Deze film leverde de acteur Eddie Redmayne een oscar op voor zijn vertoning van Stephen Hawking.

Een leuk wetenswaardigheidje over Stephen Hawking is, dat hij samen met zijn dochter Lucy, een aantal kinderboeken heeft geschreven over het heelal.

Stephen Hawking is thuis overleden aan de gevolgen van ALS. Hij laat 2 exvrouwen, 3 kinderen en een aantal kleinkinderen achter.