In Memoriam: Sean Connery

De iconische Schotse acteur Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden.

Sean Connery, geboren op 25 augustus 1930, is wellicht het meest bekend als de eerste acteur de gestalte gaf aan de Britse geheim agent James Bond. Connery begon zijn carrière als acteur met een rol in Let’s Make Up uit 1954, na drie jaren gediend te hebben in The Royal Navy aan boord van HMS Formidable. OP 19-jarige leeftijd heeft Connery eervol ontslag gekregen op medische grond.

Om zijn inkomen aan te vullen begon Sean Connery in 1950 backstage bij het King’s Theatre te werken als toneelknecht. Tijdens een bodybuidling wedstrijd kreeg Connery te horen dat er audities werden gehouden voor een productie van South Pacific, waar hij een rol als één van de Seabees koorknapen kreeg. Na diverse rollen in theaterproducties kreeg Sean Connery kleine bijrollen in verschillende series. Zijn eerste echte rol in een film was in 1957 in de film No Road Back.

In de jaren ’60 kwam de carrière van Sean Connery in een stroomversnelling met een rol in de iconische oorlogsfilm The Longest Day over de invasie in Normandië. In hetzelfde jaar volgde Dr No, de eerste James Bond film. Sean Connery heeft de rol van James Bond zeven keer op zich genomen in Dr No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice, Diamonds Are Forever en Never Say Never Again. Sean Connery heeft daarna nog meer grote rollen gekregen in onder andere The Hunt for the Red October, The Rock en The League of Extraordinary Gentlemen, waarin hij de rol van legendarische avonturier Alan Quartermain heeft vertolkt.

Sean Connery is in 2007 met pensioen gegaan van de filmindustrie, om in 2012 eenmalig nog een film te maken.

Connery is twee keer getrouwd geweest. In 1962 trad Sean Connery in het huwelijk met de Australische actrive Diane Cliento. Het paar is in 1973 van elkaar gescheiden. Uit het huwelijk is één zoon voort gekomen. In 1975 is Sean Connery getrouwd met Micheline Roquebrune.

Sean Connery is op 31 oktober in zijn slaap overleden na zich al een tijdje niet goed gevoeld te hebben.