In Memoriam: René Auberjonois

Acteur René Auberjonois is afgelopen zondag, 8 december 2019 overleden aan de gevolgen van longkanker. René is op 1 juni geboren in New York City.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde zijn familie naar het Franse Parijs. Het is hier, dat de jonge René besloot om acteur te worden. Na een aantal jaar verhuisde de familie Auberjonois terug naar de Verenigde Staten. René gestudeerd aan het prestigeuze Carnegie Mellon University, waar hij afgestudeerd is in de Performing arts, film and television.

Na zijn opleiding, werkte René bij verschillende theatergroepen, wat er voor zorgde dat hij veel aan het reizen was tussen New York City, San Fransico en Los Angeles. Pas in 1968 kreeg René zijn eerste broadway rol in King Lear. Tijdens deze rol, had hij meerdere rollen in verschillende producties. Naast zijn rol in King Lear, had René ook rollen in A Cry of Players en Fire. In 1969 won hij een Tony award voor zijn rol als Sebastian Baye, naast Katharine Hepburn in Coco.

In 1970 landde René zijn eerste filmrol, namelijk de rol van Father John “Dago Red” Mulcahy in de oorlogssatire MASH. De TV en Film carriere van René bestaat voornamelijk uit rollen in TV series, waarbij zijn bekendste rollen de rol van Odo in Star Trek: Deep Space Nine en de rol van Paul Lewiston in de TV serie Boston Legal waren. Op deze manier raakte René bekend bij een zeer breed publiek.

Na deze rollen heeft René vooral zich toegelegd op voice acting, waarbij zijn grootste rol, de rol van Natori in de Engelse vertaling van Hayao Miyazaki’s The Cat Returns.

René Auberjonois is 79 jaar geworden en laat een vrouw en twee kinderen achter