In Memoriam R. Lee Ermey

Onze favoriete “Gunny” is er niet meer. Honorary Gunnery Sergeant R. Lee Ermey is op 74 jarige leeftijd in walhalla verwelkomd. Ronald Lee Ermey is op 24 maart 1944 geboren in Emporia, Kansas. Hij bracht zijn jeugd door op een boerderij net buiten Kansas City. Op zijn 14e verhuisde de Ermey familie naar het stadje Zillah, in de staat Washington. Hier raakte R. Lee Ermey veelvuldig in aanraking met de politie. Toen hij, op zijn 17e, voor de tweede keer in de rechtbank stond, gaf de rechter hem een keuze… of je gaat de gevangenis in of je neemt dienst. R. Lee Ermey koos ervoor om dienst te nemen bij The Marine Corps.

Nadat hij zijn basistraining had genoten in Marine Corps Recruitment Depot San Diego, werd hij ingedeeld bij een aviatie ondersteuningseenheid voor een aantal jaar. In 1965 werd hij ingezet als Drill Instructeur op hetzelfde recruitment depot waar hij ook zijn basistraining had genoten. In 1967 werd hij overgeplaatst naar Okinawa, Japan. Hij was nu ingedeeld bij Marine Wing Support Group 17. In deze hoedanigheid nam hij deel aan de Vietnamoorlog. Na 14 maanden in Vietnam gezeten te hebben, diende hij de rest van zijn militaire carrière in Okinawa, waar hij, in 1972, op medische gronden, zijn dienstverband beëindigde.

Na zijn militaire carrière, had hij de kans om met de zogenaamde G.I. Bill (een militaire beurs voor veteranen om een opleiding toe volgen, red.) een opleiding te volgen. R. Lee Ermey studeerde Misdaad en Drama aan de universiteit van Manilla, toen hij door Francis Ford Coppola als technisch adviseur gevraagd werd voor Apocalypse Now! In deze film begon zijn acteer carrière ook. Hij kreeg een klein rolletje als helicopterpiloot Eagle Thrust Seven. Al snel werd hij door andere regisseurs opgemerkt en datzelfde jaar nog, werd hij gecast als Drill instructeur in Sidney J. Furie’s oorlogsdrama The Boys from Company C.

R. Lee Ermey’s grote doorbraak kwam in 1987. Hij werd gecast als Gunnery Sergeant Hartman in Stanley Kubrick’s oorlogshit Full Metal Jacket. In eerste instantie was hij aangesteld als technisch adviseur, maar toen hij op een videodemonstratie een tirade van ruim 15 minuten af stak, zonder maar een keer in de herhaling te vallen en ondertussen bekogeld werd met tennisballen en sinaasappels, bedacht Stanley Kubrick zich geen ogenblik en castte hem als Gunnery Sergeant Hartman. Een rol die hem wereldfaam én een Golden Globe nominatie opleverde voor “Best Supporting Actor”. Een leuk feitje over zijn rol als Gunnery Sergeant Hartman, is dat hij, wat zeer uniek is bij de perfectionistische Stanley Kubrick, volkomen de vrije hand in zijn eigen dialoog had en maar 2 tot 3 takes nodig had voor zijn scenes.

Na Full Metal Jacket stroomde de aanbiedingen voor R. Lee Ermey binnen, maar al snel werd hij getypecast. Hij kreeg constant dezelfde rollen toebedeeld, meestal in de vorm van een militair, politiebeambte of ander autoriteitsfiguur, zoals de rol van Sgt. Hiles in The Frighteners, waar hij een parodie op Gunnery Sergeant Hartman neerzet en in de rol van de sadistische Sherrif Hoyt in de remake van The Texas Chainsaw Massacre. Naast films speelde R. Lee Ermey ook in veel televisieseries en deed hij veel voice acting, zoals in de Toy Story trilogie, The Simpsons, Family Guy, Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles.

Naast zijn acteerwerk had hij ook twee eigen shows op The History Channel. In de shows Gunny Time en Lock ’N Load besprak hij veel oude en moderne wapens.

R. Lee Ermey heeft zijn militaire roots nooit vergeten. Zo bleef hij altijd nauw betrokken bij zijn “Beloved Marine Corps”. Hij bezocht veel soldaten die gestationeerd waren in oorlogsgebieden. Voor zijn betrokkenheid bij de strijdkrachten, werd hij in 2002 gepromoveerd tot Honorary Gunnery Sergeant. Dit is de eerste keer dat iemand binnen het Amerikaanse Marine Corps gepromoveerd werd, die niet meer in dienst is. Met het overlijden van R. Lee Ermey is er een icoon heen gegaan. Take your well deserved place in Walhalla, Gunny! Rest in Peace!